Δικαστήριο της Χάγης: Σήμερα η απόφαση επί του αιτήματος για παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Δικαστήριο της Χάγης: Σήμερα η απόφαση επί του αιτήματος για παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Ενδεχόμενη απόφαση κατά του Ισραήλ από το Δικαστήριο της Χάγης θα εντείνει τη διεθνή πίεση στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διευρύνοντας τη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ ακόμη και μεταξύ χωρών που παραδοσιακά το στήριζαν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), το ανώτατο δικαστικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίζει σήμερα επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής για τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα και απόσυρσής του από τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης, όπως είναι επίσης γνωστό, να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι’ αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

H συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη όπου εδρεύει το δικαστήριο, ενώ η απόφαση αναμένεται στις 16.00 ώρα Ελλάδας. 

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οριστικές και νομικά δεσμευτικές, αλλά καθώς το σώμα δεν έχει εξουσία εκτέλεσης και επιβολής της εφαρμογής τους, έχουν αγνοηθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως απορρίψει τις αιτιάσεις περί γενοκτονίας ως «ανυπόστατες»

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από την προστασία των πολιτών της και τη στόχευση της Χαμάς στη Γάζα». 

Ενδεχόμενη απόφαση κατά του Ισραήλ από το Δικαστήριο της Χάγης θα εντείνει τη διεθνή πίεση στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διευρύνοντας τη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ ακόμη και μεταξύ χωρών που παραδοσιακά το στήριζαν. 

Τη Δευτέρα, ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ενός ξεχωριστού δικαστηρίου που εδρεύει επίσης στη Χάγη, γνωστοποίησε πως ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας και τριών ηγετών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το ICC ασκεί διώξεις σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ενώ το ICJ είναι το ανώτατο σώμα του ΟΗΕ για διαφορές μεταξύ κρατών.

Πηγή: Reuters/Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT