Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών λόγω κατολίσθησης

Παπούα Νέα Γουινέα: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών λόγω κατολίσθησης

Φόβοι για πολλές δεκάδες νεκρούς εκφράζονται ύστερα από μια τεράστια κατολίσθηση σε ένα απομακρυσμένο χωριό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για πολλές δεκάδες νεκρούς εκφράζονται στην Παπούα Νέα Γουινέα ύστερα από μια τεράστια κατολίσθηση σε ένα απομακρυσμένο χωριό στη βόρεια πλευρά της χώρας, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η πρόσβαση στην περιοχή έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής το CNN.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο χωριό Καοκαλάμ στην επαρχία Ενγκα, περίπου 600 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι, περίπου στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα (8 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Ελλάδος), όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν.

Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, Τζέιμς Μαράπε, παραδέχθηκε σε δήλωσή του ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές εργάζονται επιμελώς για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

«Στέλνουμε αξιωματούχους για την αντιμετώπιση καταστροφών, τον στρατό και το Τμήμα Εργων και Αυτοκινητοδρόμων, για να συναντηθούν με επαρχιακούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στην Ενγκα και να ξεκινήσουν εργασίες ανακούφισης, ανάκτησης σορών και ανακατασκευή της υποδομής», είπε ο κ. Μαράπε.

«Θα δημοσιοποιήσω περαιτέρω πληροφορίες μόλις είμαι πλήρως ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής και της απώλειας ζωών».

Η κρατική τηλεόραση της γειτονικής Αυστραλίας (ABC) και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατολίσθηση, ενώ το Reuters δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει ανεξάρτητα. Οι κάτοικοι του χωριού φοβούνται ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τζάνετ Φιλήμων, αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Πορτ Μόρεσμπι, εκτίμησε στο CNN ότι υπάρχουν από 100 έως 500 άτομα που έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια εικόνα του μεγέθους της καταστροφής. Οι κάτοικοι φαίνονται να σκαρφαλώνουν σε τεράστιους βράχους, διάσπαρτους ανάμεσα σε κορμούς δέντρων και συντρίμμια που άφησε η κατολίσθηση για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Μερικές εικόνες έδειχναν ντόπιους να βοηθούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από θαμμένα σπίτια ή κάτω από τα ερείπια και να τους μεταφέρουν έξω.

Μέσα ενημέρωσης στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού ανέφεραν ότι η κατολίσθηση επηρέασε και τις εργασίες στο γειτονικό χρυσωρυχείο Ποργκέρα.

Η κ. Φιλήμων επισημαίνει μάλιστα ότι στην περιοχή είχε προηγηθεί ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους, περί τα 4,5 Ρίχτερ, τέσσερις μέρες νωρίτερα, και ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σύνδεση με την κατολίσθηση της Πέμπτης.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT