Σοκ από βίντεο με κλάμπερ στο Ζιλτ να τραγουδούν νεοναζιστικά συνθήματα

Σοκ από βίντεο με κλάμπερ στο Ζιλτ να τραγουδούν νεοναζιστικά συνθήματα

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία βίντεο που δείχνει μια παρέα νέων να φωνάζει ξενοφοβικά και εθνικιστικά συνθήματα στο Ζιλτ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία βίντεο που δείχνει μια παρέα νέων να φωνάζει ξενοφοβικά και εθνικιστικά συνθήματα στο Ζιλτ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, μια γερμανική εκδοχή της Μυκόνου. Το επίμαχο κλιπ που ανέβηκε στα σόσιαλ μίντια εμφανίζει καλοντυμένους και χαρούμενους κλάμπερ να τραγουδούν στους ρυθμούς της μουσικής το ναζιστικό «Η Γερμανία ανήκει στους Γερμανούς, έξω οι ξένοι», πίνοντας Απερολ. Ενα αγόρι με πουλόβερ ριγμένο στους ώμους βάζει τα δύο δάχτυλα στο πάνω χείλος, μια χειρονομία που μπορεί να ερμηνευθεί ως το μουστάκι του Χίτλερ. Φορώντας γυαλιά ηλίου οι εικονιζόμενοι φαίνονται να διασκεδάζουν με τα συνθήματα μίσους στο –όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια– «παλιότερο νυχτερινό κέντρο της Γερμανίας», το Πόνι Κλαμπ. Το επίμαχο βίντεο εντόπισαν και αναπαρήγαγαν γρήγορα διάφοροι χρήστες στα σόσιαλ μίντια με αποτέλεσμα να γίνει viral και να ξεσηκωθούν οργισμένες αντιδράσεις και εκκλήσεις για παραδειγματική τιμωρία τόσο του κέντρου όσο και εκείνων που συμμετείχαν στο «πανηγύρι». Ο ιδιοκτήτης του Πόνι, Τιμ Μπέκερ, δήλωσε σε διάφορα γερμανικά ΜΜΕ ότι το βίντεο είναι παλιό, πως στο μαγαζί εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 400-500 άτομα και πως ο δικηγόρος του έχει αναλάβει να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να κινηθεί δικαστικά κατά της παρέας. Ωστόσο στις παλιότερες κριτικές για το Πόνι βρίσκει κανείς αναφορές για ανάλογες ξενοφοβικές συμπεριφορές

Η αστυνομία φαίνεται ότι είχε υπόψη της το βίντεο και διενεργεί έρευνες, αλλά η μεγάλη δημοσιότητα αναμένεται να διευκολύνει το έργο της, αφού τα πρόσωπα όσων απεικονίζονται έχουν αναγνωριστεί. Πρόκειται για γνωστούς ινφλουένσερ και μοντέλα με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων οι περισσότεροι έκλεισαν τους λογαριασμούς τους μετά την έκταση που έλαβε το επεισόδιο. Διακομματικές ήταν οι αντιδράσεις, αφού με εξαίρεση την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), όλα τα κόμματα αποδοκίμασαν το αυτοσχέδιο ξενοφοβικό «πάρτι». «Θα έπρεπε να ντρέπονται! Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες», σχολίασε η Πράσινη υπουργός Ενσωμάτωσης του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Αμινάτα Τουρέ. 

Ο σκοπός του τραγουδιού που ακούγεται είναι η επιτυχία “L’amour toujours” της Ζιζί ντ’ Αγκοστίνο και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ναζιστική τροποποίησή του είναι εξαιρετικά διαδεδομένη εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο στην πόλη Γκρέντινγκ στη Βαυαρίας μέλη της AfD και της νεολαίας ζήτησαν από ντι τζέι να βάλει το τραγούδι μετά το συνέδριο του κόμματος και άρχισαν να φωνάζουν το ίδιο σύνθημα. 

Πηγές: taz, Welt

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT