Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν

Να αναλάβει την προεδρία ως διάδοχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να δει σε κορυφαίο ευρωπαϊκό θώκο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με αυτόν τον ρόλο να μην έχει αποσαφηνισθεί ακόμη. Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου είναι εάν η Γαλλία θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη στιγμή που οι σχέσεις Παρισίων – Βερολίνου διάγουν περίοδο ψυχρότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Politico.

Ερωτηθείς αν στηρίζει δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, ο ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Αναγέννηση, Πασκάλ Κανφέν, ανέφερε: «Η Γαλλία και όλο το προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελε ο Ντράγκι να παίξει ρόλο». Φήμες θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να ελίσσεται παρασκηνιακά προκειμένου να τοποθετήσει τον Ντράγκι στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε.

Τα γαλλικά σχέδια ανάδειξης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας απαιτούν λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.

Η Γαλλία συμπορεύεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος επιθυμεί την αναστολή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων με στόχο τη χρηματοδότηση εκ βάθρων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Ευρωπαίος πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται σημαντικός σύμμαχος της γαλλικής κυβέρνησης στη νέα μάχη της: τη συγκέντρωση πολλών τρισ. ευρώ για την κάλυψη της τεχνολογικής απόστασης που χωρίζει την Ε.Ε. από τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις, Κίνα και ΗΠΑ.

«Διαθέτει την κατάλληλη αξιοπιστία για να πείσει άλλες χώρες για την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων», λέει ο Κανφέν. Η ενδεχόμενη πρόθεση της Γαλλίας να στερήσει την ηγεσία της Κομισιόν από τη Φον ντερ Λάιεν θα προκαλέσει όμως αναταραχή στις ευρωπαϊκές πολιτικές ισορροπίες.

Ο Ντράγκι δεν ανήκει σε πολιτικό κόμμα και ο Μακρόν θα έπρεπε έτσι να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, το ΕΛΚ και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Αναγκαία θα ήταν επίσης η κατάθεση πρότασης με το όνομα του Ντράγκι από την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Παρότι ο 76χρονος τεχνοκράτης βρίσκεται σε αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο από τη Μελόνι, η πρωθυπουργός θα μπορούσε να καμφθεί χάρη στα πλεονεκτήματα ύπαρξης Ιταλού προέδρου στην Κομισιόν.

Εξίσου δύσκολη θα ήταν η ανάδειξη του Ντράγκι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ομάδα των Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Μισέλ με σοσιαλιστή. Η Γαλλία γνωρίζει την ίδια ώρα ότι δεν πρέπει να θεωρήσει δεδομένη μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν. Ακόμη και αν μια συμφωνία για τον Ντράγκι αποδειχθεί αδύνατη, το Παρίσι θα συνεχίσει να έχει λόγο στις συνομιλίες για την ανάδειξη επιτρόπων.

Ανεξάρτητα από τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, η γαλλική προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου Ανταγωνισμού, προωθώντας πρόταση για ρόλο αντιπροέδρου της Κομισιόν γι’ αυτό το χαρτοφυλάκιο. Σε έναν τέτοιο ρόλο ο Ντράγκι θα ήταν ιδανικός, σύμφωνα με το Παρίσι. Ο Ιταλός οικονομολόγος θεωρείται ότι διέσωσε το ευρώ στην οικονομική κρίση του 2010, αφού δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012. Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία καταθέσεων και επενδύσεων εντός της Ε.Ε. Στην πρόταση αντιστέκεται η Γερμανία.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη. «Οταν ο Ντράγκι κήρυξε αγώνα σωτηρίας του ευρώ πάση θυσία, παραβίασε τη γερμανική δημοσιονομική ορθοδοξία. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή μας μετά τις ευρωεκλογές», λέει ο Κανφέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT