Επιστροφή του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Αιφνιδιαστική εμφάνιση στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του Κενυάτη προέδρου, Ρούτο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο επίσημο δείπνο του Λευκού Οίκου την Πέμπτη προς τιμήν του προέδρου της Κένυα, Ουίλιαμ Ρούτο, παραβρέθηκε ο κενυατικής καταγωγής πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Την ώρα που οι δύο άνδρες πλησίασαν ο ένας τον άλλον για να αγκαλιαστούν, ο Ομπάμα πάτησε κατά λάθος το παπούτσι του Κενυάτη προέδρου, για να του πει: «Δεν ήθελα να χαλάσω το γυάλισμά σας». Ο Ομπάμα είχε κρατήσει κρυφή την παρουσία του στο δείπνο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Πρώτης Κυρίας, Τζιλ, με την πρόσκληση να αναφέρει μόνο τους Σον Πεν, Μελίντα Γκέιτς, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, αλλά όχι τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα. Η προεδρία Ομπάμα δεν διοργάνωσε επίσημο δείπνο για Αφρικανό αρχηγό κράτους, με το τελευταίο να χρονολογείται από το 2003, όταν ο πρόεδρος Μπους είχε προσκαλέσει τον τότε πρόεδρο της Γκάνα, Μουάι Κιμπάκι. Η επίσκεψη Ρούτο είναι η πρώτη Κενυάτη ηγέτη εδώ και δύο δεκαετίες. Τελευταίος Αφρικανός ηγέτης που μίλησε ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου ήταν η τότε πρόεδρος της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ το 2006. Πάντως, το επίσημο δείπνο έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν σε μια επίδειξη συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο του Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου, οι 500 προσκεκλημένοι ψυχαγωγήθηκαν από χορωδία μουσικής γκόσπελ, τον τραγουδιστή της κάντρι Μπραντ Πέιζλι και την ορχήστρα μουσικής δωματίου του σώματος των πεζοναυτών.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα συνεργαζόταν με το Κογκρέσο για την ανακήρυξη της Κένυα σε σημαντικό «μη νατοϊκό σύμμαχο». Τον χαρακτηρισμό αυτό χορηγούν οι ΗΠΑ σε χώρες με τις οποίες έχουν στενή στρατηγική συνεργασία. Η συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ναϊρόμπι προσφέρει στην αφρικανική χώρα πλεονεκτήματα στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας και της πολιτικής ασφάλειας. Η Κένυα θα μπορεί τώρα να αγοράζει αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό.

Οι μη νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης δαπανηρού υλικού και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για έρευνα, ανάπτυξη ή δοκιμή. Αμερικανικό στρατιωτικό υλικό μπορεί να αποθηκεύεται στα συμμαχικά κράτη, ενώ οι χώρες αυτές μπορούν να αιτηθούν την αγορά πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι σύμμαχοι μπορούν να συνάψουν επίσημη συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας προκειμένου να αναλάβουν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Εταιρείες συμμαχικών κρατών μπορούν, από τη μεριά τους, να διεκδικήσουν συμβόλαια για την επισκευή και συντήρηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Ο χαρακτηρισμός μη νατοϊκός σύμμαχος, όμως, δεν σημαίνει την ύπαρξη συμφώνου αμοιβαίας άμυνας και δεν σηματοδοτεί νέα συμφωνία πώλησης όπλων από την Ουάσιγκτον στο Ναϊρόμπι. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει 18 χώρες ως μη νατοϊκούς συμμάχους.

Ο Ρούτο επιβεβαίωσε ότι το Ναϊρόμπι παραμένει αποφασισμένο να στηρίξει την αμερικανική πρωτοβουλία αποστολής αστυνομικής δύναμης υπό κενυατική διοίκηση στην Αϊτή, με αποστολή την αντιμετώπιση του πολέμου των συμμοριών με την κρατική εξουσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, από τη μεριά του, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησής του να μη στείλει αμερικανικό στρατό στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, με τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT