Πούτιν: Ετοιμος για διάλογο – Πρόθυμος να δώσει τέλος στον πόλεμο

Πούτιν: Ετοιμος για διάλογο – Πρόθυμος να δώσει τέλος στον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να δώσει τέλος στον πόλεμο με την Ουκρανία, διατηρώντας τις σημερινές γραμμές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ετοιμος να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές ως σύνορα, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου. Οι πηγές αυτές προσέθεσαν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters θέλει τον πρόεδρο Πούτιν να έχει εκφράσει την απογοήτευσή του σε στενό κύκλο συμβούλων, για αυτό που χαρακτηρίζει «δυτικές προσπάθειες παρεμπόδισης συνομιλιών» και με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να αποκλείσει εκ προοιμίου κάθε διαπραγμάτευση. «Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει όσο καιρό χρειαστεί, αλλά είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός και “πάγωμα” του πολέμου», λέει ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς για την είδηση, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για διάλογο και ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο». Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ στο υπουργείο Αμυνας θεωρήθηκε από ορισμένους Δυτικούς αναλυτές ως ένδειξη μετακίνησης της ρωσικής βιομηχανίας προς εντατική παραγωγή εν καιρώ πολέμου, με στόχο την τελική νίκη στην Ουκρανία. Ο Πούτιν θα προτιμούσε, όμως, να αξιοποιήσει τη βιομηχανική ορμή για την ανόρθωση της οικονομίας και όχι για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο του πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί, σύμφωνα με τους συμβούλους του, ότι τα μέχρι στιγμής εδαφικά οφέλη που εξασφάλισε η Ρωσία είναι αρκετά για να ικανοποιηθεί το ρωσικό κοινό. Ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη μετά το 1945 στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές και στα δύο στρατόπεδα και οδήγησε σε ευρείες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Ο Πούτιν συνειδητοποιεί ότι κάθε σημαντική πρόοδος του στρατού στο πεδίο της μάχης θα απαιτήσει ενίσχυση των εφεδρειών με διεύρυνση της επιστράτευσης. Η δημοτικότητα του Πούτιν είχε δεχθεί πλήγμα τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού διέταξε μερική επιστράτευση εφέδρων.

Εξαίρεση ζητεί ο Ορμπαν

Στο μεταξύ, την εξαίρεσή της από κάθε νατοϊκή επιχείρηση στήριξης της Ουκρανίας ζήτησε χθες η Ουγγαρία, διά στόματος του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συμμαχία και η Ε.Ε. οδηγούνται σε απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ο Ορμπαν είπε ότι αντιτίθεται σε σχέδιο του ΝΑΤΟ με στόχο την παροχή πιο ουσιαστικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο τα ερχόμενα χρόνια. «Δεν εγκρίνουμε κάτι τέτοιο και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε οικονομικά ή προσφέροντας οπλικά συστήματα, ακόμη και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει στάση “μη συμμετοχής” σε κάθε ενδεχόμενη νατοϊκή επιχείρηση βοήθειας προς το Κίεβο. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, κάτι το οποίο ανέλαβαν ήδη οι δικηγόροι και οι αξιωματικοί μας. Πρέπει να βρούμε τρόπο προκειμένου η Ουγγαρία να παραμείνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να συμμετέχει σε νατοϊκές αποστολές έξω από τα σύνορά της», συνέχισε ο Ορμπαν.

Η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να προμηθεύσει στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική της Ουκρανία, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT