ΗΠΑ: Αμόκ Τραμπ εναντίον μεταναστών

Δηλώνει ότι φτιάχνουν μυστικό στρατό για να πλήξουν τις ΗΠΑ από μέσα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να προσφέρει καμία ένδειξη για να στηρίξει τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς του, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι μεταναστευτικές κοινότητες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία δημιουργούν μυστικό στρατό για να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των ένδον.

Περιγράφοντας τους μετανάστες από την Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και άλλες χώρες ως απειλή για βίαιες ενέργειες επί αμερικανικού εδάφους, είπε: «Σχεδόν όλοι τους είναι άνδρες και φαίνονται να είναι σε στρατεύσιμη ηλικία. Νομίζω ότι δημιουργούν στρατό… Θέλουν να μας επιτεθούν από μέσα», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας στη διάρκεια ομιλίας του στο Μπρονξ.

Με τη χθεσινή προεκλογική του συγκέντρωση στο προάστιο της Νέας Υόρκης, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην πόλη του για να απευθυνθεί σε ένα κοινό κατά κύριο λόγο μαύρων και ισπανόφωνων, διαφορετικό από τα συνήθη ακροατήριά του, όπου πλειοψηφούν συντριπτικά οι λευκοί προτεστάντες. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος στους μαύρους και στους ισπανόφωνους, κατηγορίες στις οποίες στηρίχθηκε ο Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στην προηγούμενη μονομαχία των δύο ανδρών, το 2020.

Νίκι Χέιλι, Μιτς Μακόνελ και άλλοι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δηλώνουν τώρα ότι θα τον υποστηρίξουν.

Αν και ο Τραμπ είχε εξαπολύσει και στο παρελθόν βιτριολικές επιθέσεις εναντίον των παράτυπων μεταναστών, αποκαλώντας τους «ζώα» και κατηγορώντας τους ότι «δηλητηριάζουν το αίμα της Αμερικής», ο λίβελλος που εκφώνησε από το Μπρονξ ξεπέρασε κάθε όριο. «Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν και να πάρουν την πόλη μας, να έρθουν και να πάρουν τη χώρα μας», διακήρυξε ο τέως πρόεδρος, δεσμευόμενος για «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην ιστορία της χώρας», εφόσον επανεκλεγεί.

Σε μια άλλη τοποθέτησή του που προκάλεσε πολλά σχόλια, βεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την καλή χημεία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να πετύχει την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στις ρωσικές φυλακές αντιμετωπίζοντας κατηγορίες περί κατασκοπείας.

«Χάρη από τον Πούτιν»

«Ο Ιβάν Γκέρσκοβιτς… θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά οπωσδήποτε προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα το κάνει αυτό για μένα, μόνο για μένα, αλλά όχι για οποιονδήποτε άλλον, και θα το κάνει χωρίς κανένα αντάλλαγμα», έγραψε ο Τραμπ στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, Truth Social. Ερωτηθείς για τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν «φυσικά δεν επικοινωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ». Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εμφανιστεί πρόθυμος να ανταλλάξει τον Αμερικανό δημοσιογράφο με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για φόνο.

Την έντονη αντίδραση του γενικού εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ προκάλεσε ένας άλλος εμπρηστικός ισχυρισμός του Τραμπ, ότι δηλαδή οι άνδρες του FBI που έκαναν έρευνα στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, τον Αύγουστο του 2022, είχαν την εξουσιοδότηση να τον πυροβολήσουν. Ο Γκάρλαντ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» τον ισχυρισμό του Τραμπ και διευκρίνισε ότι στη διάρκεια εκείνης της έρευνας, που αφορούσε απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου, το πρωτόκολλο προέβλεπε ότι οι άνδρες του FBI θα έκαναν χρήση πυρός μόνο αν απειλούνταν η ζωή τους. Ο Τραμπ δεν βρισκόταν στο κτίριο στη διάρκεια της έρευνας.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πυκνώνει τις αναφορές του που αμφισβητούν εκ των προτέρων το αδιάβλητο των εκλογών του Νοεμβρίου, εστιάζοντας κυρίως στην επιστολική ψήφο. Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει περισσότερες από 500 αναφορές του Τραμπ σε «νοθεία», «απάτη» και «ληστεία ψήφων», που έγιναν σε ομιλίες του, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις στη διάρκεια μόνο του 2024.

Στα υπέρ της εκστρατείας Τραμπ καταγράφεται η πολύ υψηλή συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών γύρω από το πρόσω πό του, κάτι που έχει αντανάκλαση στη στάση κορυφαίων εσωκομματικών αντιπάλων του. Η Νίκι Χέιλι, ανθυποψήφιά του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, η οποία τον είχε χαρακτηρίσει «ασταθή και ασυνάρτητο», λέει τώρα ότι θα τον ψηφίσει. Το ίδιο συμβαίνει με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, παρότι είχε χαρακτηρίσει «επονείδιστη» τη στάση του Τραμπ στα αιματηρά έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν είχε ενθαρρύνει αφιονισμένους οπαδούς του, που αμφισβητούσαν την ήττα του από τον Μπάιντεν, να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT