Γάζα: Νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου από τη Χάγη

Γάζα: Νέο πλήγμα για τον Νετανιάχου από τη Χάγη

Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί να τερματιστεί άμεσα η επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Ράφα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα πυκνή σε διπλωματικά πλήγματα για το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδείχθηκε η τρέχουσα εβδομάδα. Τελευταίος κρίκος ήταν η χθεσινή απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία διατάσσεται το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι. Το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους», ανέφερε.

Στην απόφαση, που διάβασε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, τονίζεται ότι με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην τελευταία πόλη της Γάζας υπό παλαιστινιακό έλεγχο, «οι φόβοι που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις εξελίξεις στη Ράφα έγιναν πραγματικότητα και η κατάσταση στο ανθρωπιστικό πεδίο μπορεί τώρα να χαρακτηριστεί ολέθρια». Ωστόσο, η απόφαση δεν καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ζητήσει η προσφεύγουσα χώρα, η Νότια Αφρική.

Παρά το αυξημένο πολιτικό βάρος της απόφασής του, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ δεν διαθέτει ένοπλη δύναμη ικανή να επιβάλει την εφαρμογή της. Η Ρωσία αγνόησε ανάλογη απόφαση του 2022 για παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και το Ισραήλ αναμένεται να πράξει το ίδιο. «Καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα», διεμήνυσε, προτού ακόμη γίνει γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ο Αβι Χάιμαν, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας ενός άλλου σώματος που εδρεύει στη Χάγη, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, είχε ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δύο ημέρες αργότερα, Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Χθες, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι και άλλες χώρες σκέφτονται να προχωρήσουν σε αναγνώριση και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ με αντισημιτισμό.

Θα υπάρξουν κι άλλες αναγνωρίσεις της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, λέει ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή άλλα τρία πτώματα ομήρων στη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγει στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Οι οικογένειες των ομήρων αντέδρασαν άμεσα, καλώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κλείσει το συντομότερο δυνατόν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

«Η ανακάλυψη των πτωμάτων συνιστά μια σιωπηλή αλλά επιτακτική υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχει το κράτος του Ισραήλ να στείλει άμεσα ομάδες διαπραγματευτών με την ξεκάθαρη εντολή να γυρίσουν πίσω με μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη γρήγορη επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα. Των ζωντανών για να επιστρέψουν στη ζωή τους και των νεκρών για να τύχουν της ταφής που τους χρωστάμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Φόρουμ των Οικογενειών, οργάνωση που εκπροσωπεί τους συγγενείς των ομήρων.

Οπως έγινε γνωστό, οι νεκροί είναι ο Ισραηλινός Χανάν Γιαμπλόνκα, ο Ισραηλινοβραζιλιάνος Μίκελ Νίζενμπαουμ και ο Γαλλομεξικανός Οριόν Ερνάντες – Ραντού. Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι περίπου 100 όμηροι βρίσκονται ακόμη εν ζωή στη Γάζα, μαζί με τα πτώματα 39 άλλων, ενώ 17 σοροί ομήρων έχουν ήδη παραληφθεί. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες ότι θα κάνει το παν ώστε να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, τόσο οι ζωντανοί όσο και οι νεκροί. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ μετέβη στο Παρίσι όπου επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον αρχηγό της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT