Ozempic για πρόληψη νεφρικής ανεπάρκειας

Ozempic για πρόληψη νεφρικής ανεπάρκειας

Οι δοκιμές του φαρμάκου της Novo Nordisk ενισχύουν την υπόθεση για τον θεραπευτικό ρόλο της δραστικής ουσίας σεμαγλουτίδης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ενα ακόμη θετικό αποτέλεσμα είχε δοκιμή του σκευάσματος Ozempic της Novo Nordisk, του δημοφιλούς φαρμάκου κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, αφού επιβράδυνε την επιδείνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μείωσε τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Η δανική φαρμακευτική εταιρεία τον Μάρτιο ανέφερε ότι η σεμαγλουτίδη, δραστική ουσία που περιέχει το Ozempic, μείωσε τον συνδυασμένο κίνδυνο επιπλοκών στα νεφρά και καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 24% τα επόμενα 3, 4 χρόνια σε ασθενείς που λάμβαναν εβδομαδιαίες ενέσεις 1 χιλιοστόγραμμου σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στη δοκιμή «αντανακλούν σημαντικές κλινικές επιδράσεις στα νεφρά, στο καρδιαγγειακό σύστημα και στον βαθμό επιβίωσης μεταξύ ασθενών υψηλού κινδύνου… και ενισχύουν την υπόθεση για θεραπευτικό ρόλο της σεμαγλουτίδης σε αυτόν τον πληθυσμό», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Βλάντο Πέρκοβιτς του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Τα δεδομένα για τη δοκιμή 3.533 ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας στη Στοκχόλμη και δημοσιεύθηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας. Η υγεία των νεφρών επλήγη σημαντικά πιο γρήγορα σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) σε σχέση με όσους πήραν Ozempic. Η δοκιμή σταμάτησε νωρίς όταν μια ανεξάρτητη επιτροπή εξέτασε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι τα οφέλη του Ozempic ήταν ξεκάθαρα. Το Ozempic ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 και έχει το ίδιο δραστικό συστατικό με το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy της Novo Nordisk. Η παχυσαρκία δεν ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δοκιμή. Αλλά η Novo και η ανταγωνίστρια εταιρεία Eli Lilly ελπίζουν να αποκτήσουν ευρύτερη ασφαλιστική κάλυψη για τα φάρμακα απώλειας βάρους, αποδεικνύοντας πρόσθετα ιατρικά οφέλη.

Οι ευεργετικές συνέπειες είναι παρόμοιες όταν εξετάζονται μόνο συμβάντα που σχετίζονται με τα νεφρά, όπως η έναρξη αιμοκάθαρσης, η μεταμόσχευση νεφρού ή η απότομη πτώση της νεφρικής λειτουργίας. Παράλληλα, οι ασθενείς στην ομάδα του Ozempic είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για σοβαρά καρδιακά επεισόδια και 20% από οποιαδήποτε αιτία. Η αποχώρηση από τη δοκιμή κυρίως λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων ήταν 13,2% στην ομάδα Ozempic έναντι 11,9% για το εικονικό φάρμακο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT