Απω Ανατολή: Πρόοδος για ελεύθερο τριμερές εμπόριο Κίνας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας

Απω Ανατολή: Πρόοδος για ελεύθερο τριμερές εμπόριο Κίνας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας

Σοβαρή προσπάθεια επανεκκίνησης του οικονομικού διαλόγου μεταξύ Τόκιο, Πεκίνου και Σεούλ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά βήματα προόδου φαίνεται ότι συντελούνται σήμερα Δευτέρα στη Σεούλ αναφορικά με την οικονομική επαναπροσέγγιση της Κίνας με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με στόχο μια τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των τριών μεγάλων οικονομιών της Απω Ανατολής.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ επαίνεσε την επανεκκίνηση των σχέσεων με το Τόκιο και τη Σεούλ καθώς συνάντησε τους ηγέτες τους για τις πρώτες τριμερείς συνομιλίες εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια τη Δευτέρα, που αντικειμενικό σκοπό έχουν να αναζωογονήσουν τον διάλογο για το εμπόριο και την ασφάλεια που παρεμποδίζονται από τις παγκόσμιες εντάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιον Σουκ Γιέολ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα στη Σεούλ στις πρώτες τριμερείς διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το 2019.

Καθώς άνοιξε η σύνοδος κορυφής, ο κ. Λι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «τόσο μια επανεκκίνηση όσο και μια νέα αρχή» και ζήτησε τη συνολική επανάληψη της συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών δυνάμεων της ανατολικής Ασίας.

Αλλά για να συμβεί αυτό, η πολιτική θα πρέπει να διαχωριστεί από τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, πρόσθεσε, ζητώντας να τερματιστεί ο προστατευτισμός και η αποσύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Για την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, οι στενοί μας δεσμοί δεν θα αλλάξουν, το πνεύμα συνεργασίας που επιτυγχάνεται μέσω της αντιμετώπισης κρίσεων δεν θα αλλάξει και η αποστολή μας να διαφυλάξουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα δεν θα αλλάξει», είπε ο κ. Λι.

Ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ίδια η συνάντηση θεωρείται ως σημάδι προόδου στις σχέσεις μεταξύ τριών χωρών των οποίων οι σχέσεις χαρακτηρίζονται τόσο από καχυποψία και μνησικακία όσο και από εποικοδομητική δέσμευση.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, σύμμαχοι των ΗΠΑ, προσπαθούν να διαχειριστούν την αμοιβαία δυσπιστία εν μέσω της αντιπαλότητας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, των εντάσεων για την Ταϊβάν που έχει δημοκρατική κυβέρνηση, την οποία η Κίνα θεωρεί δική της, και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η ατμόσφαιρα της τριμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Κίνας ήταν «πολύ εποικοδομητική», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Ο Μάκι Κομπαγιάσι, γραμματέας Τύπου του ιαπωνικού υπουργείου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία συμπεριλήφθηκε σε κοινή δήλωση που εγκρίθηκε από τους τρεις ηγέτες.

Πηγή: Reuters, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT