Βρετανία: H Gen Z αντιδρά στην υποχρεωτική θητεία του Σούνακ

Βρετανία: H Gen Z αντιδρά στην υποχρεωτική θητεία του Σούνακ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με βίντεο και αστεία από νέους που κατά βάση διακωμωδούσαν την πρόταση του Ρίσι Σούνακ για θέσπιση υποχρεωτικής στρατιωτικής ή πολιτικής θητείας, σε περίπτωση που επανεκλεγεί τον Ιούλιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση των Συντηρητικών στη Βρετανία για τη θέσπιση υποχρεωτικής στρατιωτικής ή πολιτικής θητείας, σε περίπτωση που επανεκλεγούν στις εκλογές του Ιουλίου, προκάλεσε αντιδράσεις στα social media της χώρας, κυρίως από τη λεγόμενη Gen Z, την οποία αφορά και ηλικιακά το θέμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για μια «εθνική θητεία» η οποία θα αποτελεί ευκαιρία για τους νέους να «αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες, να κάνουν τη χώρα μας πιο ασφαλή και να οικοδομήσουν μια ισχυρή εθνική κουλτούρα». Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η εν λόγω πρόταση ήταν σαφώς σχεδιασμένη για να προσελκύσει τις μεγαλύτερες ηλικίες και να συσπειρώσει δεξιούς ψηφοφόρους, καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν συντριπτική ήττα των Τόρις από τους Εργατικούς.

Σύντομα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με βίντεο και αστεία από νέους που κατά βάση διακωμωδούσαν την πρόταση. Λίγοι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υπηρετήσουν. 

«Αν μπορείτε να φτιάξετε το iPad των γονιών σας, τότε μπορείτε να φτιάξετε και ένα ελικόπτερο Απάτσι», ανέφερε μια φωνή σε ένα από τα χιουμοριστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο TikΤοk για την εθνική θητεία. Ο 22χρονος, Μάθιου Μάτος Γκίλινγουοτερ σε δημοφιλές βίντεό του προτρέπει τους θεατές «να ετοιμαστούν μαζί του» φορώντας ένα χακί παντελόνι για να πάει στην πρώτη γραμμή ενός υποθετικού Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Σούνακ θέλει να τον ψηφίσουμε; Προσπαθεί να φύγει από την εξουσία;», αναρωτιέται ο 22χρονος και τονίζει πως «όλοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που λένε ότι πρέπει να το κάνουμε, δεν χρειάστηκε να κάνουν αυτοί εθνική θητεία». Πράγματι, αν η πρόταση του Σούνακ εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη μορφή εθνικής θητείας στη Βρετανία εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες

Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια εθνική θητεία. Σε βίντεό του, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, το Εργατικό κόμμα συνέκρινε την ανακοίνωση του Σούνακ με μια βασιλική ομιλία προς τους φεουδαρχικούς υπηκόους της ταινίας «Σρεκ». Στο βίντεο ο βασιλιάς λέει στον λαό πως «κάποιοι από εσάς μπορεί να πεθάνουν. Αλλά είναι μια θυσία που είμαι πρόθυμος να κάνω». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT