Τουρκική οικονομία: Οι επενδυτές επιστρέφουν στη λίρα

Τουρκική οικονομία: Οι επενδυτές επιστρέφουν στη λίρα

Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμένει στα ύψη εντός των τουρκικών συνόρων, πλην όμως το «κλίμα» έχει πια αρχίσει να αλλάζει

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμένει στα ύψη εντός των τουρκικών συνόρων (καθώς προσεγγίζει το 70% και… ανεβαίνει), πλην όμως το «κλίμα» έχει πια σε μεγάλο βαθμό αλλάξει.

Επειτα από ένα διάστημα άνωθεν εκπορευόμενων οικονομικών «περιπετειών», η τουρκική οικονομικο-πολιτική ηγεσία διαμηνύει ότι έχει πια επιστρέψει σε τροχιά «ορθολογικών» αποφάσεων.

Το μήνυμα που στέλνει ο 57χρονος Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είναι απλό: οι «ορθολογικές» πολιτικές έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, όπερ σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν πια να δουν το τουρκικό χρέος σε λίρες ως ένα ασφαλές στοίχημα στο οποίο δύνανται να ποντάρουν χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα.  

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος και να προηγηθούν μερικές από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στον κόσμο, μέχρι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ (ο άλλοτε εργαζόμενος στη Merrill Lynch) να καταφέρει να περάσει αυτό το μήνυμα στους επενδυτές.

Η Τουρκία έχει βέβαια ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο πληθωρισμός είναι σχεδόν 70% και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο αυτόν τον μήνα.  

Ωστόσο, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά πριν από το τέλος του 2024. Αλλά και πολλοί ντόπιοι είναι πια περισσότερο θετικοί στις εκτιμήσεις τους, καθώς μεταφέρουν τα χρήματά τους από λογαριασμούς που είχαν σε δολάρια σε λογαριασμούς σε λίρες βοηθώντας έτσι το τουρκικό νόμισμα να περιορίσει ορισμένες από τις φετινές απώλειες.

Η αγορά ομολόγων είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους ξένους, καθώς η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούσε σε καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ωστόσο, η επανεκλογή του Τούρκου ηγέτη στην προεδρία της Τουρκίας πριν από έναν χρόνο και ο επακόλουθος διορισμός του Μεχμέτ Σίμσεκ στη θέση του ΥΠΟΙΚ έφεραν ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές και, σε αυτό το πλαίσιο, οι εισροές ξένων κεφαλαίων πρόσφατα έπιασαν ρυθμό ρεκόρ.

Εκμεταλλευόμενη αυτές τις αναγεννημένες εισροές, η Τουρκία πλέον αγοράζει δολάρια με τα οποία γεμίζει τα ταμεία της καλύπτοντας κάποιες από τις απώλειες των περασμένων ετών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που άλλοτε δεχόταν επικρίσεις με την κατηγορία ότι πουλά αποθεματικά για να στηρίξει την τουρκική λίρα, τώρα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την υπερβολική ανατίμηση του τουρκικού νομίσματος, μια ανατίμηση που μπορεί να έπληττε τις τουρκικές εξαγωγές. Ενδεικτικά, μόνο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι αγορές της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα ανήλθαν σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ενας συνδυασμός από υγιείς πολιτικές και διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό ευνοεί τη στροφή των επενδυτών στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε εισροές, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας», δηλώνει από την πλευρά του ο Σίμσεκ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT