Ζ. Μπορέλ: «Πράσινο φως» για την επανενεργοποίηση της αποστολής στη Ράφα

Ζ. Μπορέλ: «Πράσινο φως» για την επανενεργοποίηση της αποστολής στη Ράφα

«Οι υπουργοί της Ε.Ε. έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα, που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι υπουργοί της Ε.Ε. έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα, που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η μη στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει «χρήσιμο ρόλο» στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε εάν πληρούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό «είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί».

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να επαναλάβουν τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου. Ειδικότερα, καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, να σταματήσει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής και να πάψει να χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση, απαγορεύοντας κατά συνέπεια στο προσωπικό της να εργάζεται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο αίτημα, ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι η απόφαση του ICJ, του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμοστεί, καθότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, ο Μπορέλ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει το πάγωμα των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής και των οικονομικών πόρων που διαθέτει «για να διατηρήσει μια ελάχιστη τάξη στη Δυτική Οχθη», η οποία «βράζει».

Η Ε.Ε. είναι «ο μεγαλύτερος οικονομικός δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν μπορούμε να αντέξουμε την οικονομική της ασφυξία από τις αδιάκριτες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι οι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν να διεξαχθεί Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στη Γάζα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT