«Πιο κοντά» Μελόνι και Λεπέν μετά τις ευρωεκλογές;

«Πιο κοντά» Μελόνι και Λεπέν μετά τις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και οι πολιτικές ζυμώσεις είναι έντονες. Αυτό που απασχολεί σήμερα την Ιταλία είναι η πιθανότητα να συμμαχήσει η Τζόρτζια Μελόνι με τη Μαρίν Λεπέν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή της στην δημόσια τηλεόραση της RΑΙ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία στην Ευρώπη με τη Μαρίν Λεπέν και τους συνοδοιπόρους της. Απαντώντας, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι «δεν συνηθίζει να εκδίδει πιστοποιητικά πολιτικής καταλληλότητας» διότι, «τις όποιες αποφάσεις πρέπει να τις λάβουν οι πολίτες».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera, η Μαρίν Λεπέν κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να δημιουργήσουν μαζί μια ισχυρή συμμαχία στην επόμενη Ευρωβουλή, «ώστε να μπορέσουν να γίνουν η δεύτερη ευρω-ομάδα σε αριθμό μελών». Σύμφωνα με την ηγέτιδα της «Εθνικής Συσπείρωσης» (Rassemlement National) «πρόκειται για μία ανεπανάληπτη ευκαιρία».

Δίλημμα για ένταξη σε πολιτικές ομάδες 

Η νύξη αφορά, επί της ουσίας, τις ευρω-ομάδες των Συντηρητικών (ECR) με επικεφαλής της Μελόνι και «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), στην οποία μετέχει η Λεπέν, αλλά και ο Ματέο Σαλβίνι από τη Λέγκα. Ως γνωστόν οι δυο τελευταίοι πρόσφατα πήραν αποστάσεις από την «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεργαστούν μαζί της. Και τώρα προσπαθούν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ευρώπη.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξει άλλη συγκυβέρνηση της Ευρώπης με την Aριστερά». Και προσθέτει ότι «στις ευρωεκλογές δεν αποφασίζουν τα σαλόνια της λεγόμενης “Aριστεράς του Χαβιαριού”, αλλά ο λαός». Οσο για την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μελόνι δεν ανοίγει τα χαρτιά της. «Υπάρχει θεσμική συνεργασία», δηλώνει. Αλλά πολλοί σχολιαστές δεν θεωρούν καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα την στηρίξει για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.

O «παράγοντας Ράμα»

Στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση προστίθεται και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα που επισκέφθηκε την βόρεια Ιταλία και μίλησε σε πάνω από 7.000 Αλβανούς μετανάστες. «Η Μελόνι είναι φίλη και εκπρόσωπός μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση αυτή της «αλβανικής υπερηφάνειας», όπως γράφει ο Τύπος, δήλωσε επίσης ότι πολλοί Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους, ενώ στην Ιταλία αυτό δεν συνέβη. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «μεγάλο σόου», ενώ δεν έλειψαν και Αλβανοί οι οποίοι αμφισβήτησαν τον Ράμα, αλλά έμειναν έξω από το Παλέ ντε Σπορ του Μπούστο Αρσίτσιο, στο οποίο οργανώθηκε η εκδήλωση.

Πηγή Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT