Φόβοι για ευθεία σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Φόβοι για ευθεία σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Αντίδραση της Μόσχας στη δήλωση Στόλτενμπεργκ για τα δυτικά όπλα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πλησιάζουν, το κάνουν ήδη». Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ πλησιάζει στο σημείο της άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο. «Το ΝΑΤΟ ανεβάζει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την κλιμάκωση. Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με τη φιλοπόλεμη ρητορεία και πέφτει σε στρατιωτική έκσταση», υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα παίρνει τα μέτρα της και θα απαντήσει ανάλογα.

Αφορμή για τις δυσοίωνες αυτές τοποθετήσεις έδωσαν οι δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις οποίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τάχθηκε υπέρ της άρσης των περιορισμών που έχουν θέσει ορισμένες σημαντικές χώρες-μέλη της Συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που παρέχουν στο Κίεβο. Οι εν λόγω χώρες δίνουν το πράσινο φως για τη χρήση των όπλων τους εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, όπως επίσης και στην Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, όχι όμως και εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Αυτό δένει τα χέρια των Ουκρανών στην πλάτη και τους δυσκολεύει πολύ να εγγυηθούν την άμυνά τους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Σόφια. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς», υποστήριξε μιλώντας με δημοσιογράφους, θεωρώντας ότι το Κίεβο έχει «το δικαίωμα να πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας».

Στρατιωτική βοήθεια από την Ισπανία εξασφάλισε ο Ζελένσκι – Ουκρανικό drone βομβάρδισε βάση ρωσικών ραντάρ 1.800 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Στην τελευταία επίσκεψή του στο Κίεβο, στις 15 Μαΐου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε αφήσει να διαφανεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί σύντομα να αναθεωρήσει τη στάση της. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει τότε ότι, ναι μεν η Ουάσιγκτον δεν έχει ενθαρρύνει πλήγματα εκτός Ουκρανίας, «αλλά τελικά η Ουκρανία είναι εκείνη που θα λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο». Χθες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε με drone βάση ραντάρ στη ρωσική πόλη Ορσκ, περίπου 1.800 χιλιόμετρα από τα σύνορα, κάτι που συνιστά ρεκόρ σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Συμφωνία με Σάντσεθ

Στη Μαδρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξασφάλισε στρατιωτική βοήθεια της Ισπανίας ύψους ενός δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και υπέγραψε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει άλλα πέντε δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι η Ισπανία θα χορηγήσει στην Ουκρανία 12 αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot και 19 μεταχειρισμένα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Ζελένσκι ανέβασε βίντεο από το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται υπό έντονη στρατιωτική πίεση της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, για την ειρηνευτική διάσκεψη που οργανώνεται στην Ελβετία, με πρωτοβουλία του Κιέβου, τον Ιούνιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε προσωπικά με αυτό το βίντεο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να παρευρεθούν στη σύνοδο. Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, που απορρίπτεται ασυζητητί από τη Μόσχα, προβλέπει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Τείχος από drones στη Βαλτική

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τους «υβριδικούς πολέμους» για τους οποίους κατηγορούν τη Ρωσία, έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν από κοινού ένα «Τείχος από drones» κατά μήκος των συνόρων με τον μεγάλο τους γείτονα. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών της Λιθουανίας, Αγκνε Μπιλοτάιτε, και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από εκπροσώπους των άλλων πέντε χωρών. Οι συμμετέχοντες κατηγορούν τη Μόσχα ότι εξαπολύει υβριδικούς πολέμους, δηλαδή εκστρατείες άσκησης πολιτικής πίεσης χωρίς στρατιωτικά μέσα, αλλά με άλλους, υπόγειους τρόπους, όπως η διευκόλυνση προσφυγικών ροών προς τις εν λόγω χώρες ή η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων στη Βαλτική.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε στην ιστοσελίδα του για λίγες ώρες σχέδιο για τη μονομερή επέκταση των ρωσικών θαλασσίων συνόρων εις βάρος της Λιθουανίας και της Φινλανδίας. Μια μέρα αργότερα, το ρωσικό λιμενικό απομάκρυνε 25 σημαδούρες από τα χωρικά ύδατα της Εσθονίας. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για το «Τείχος των drones» δεν φαίνεται να έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι κάθε χώρα χρειάζεται να μελετήσει εξονυχιστικά το θέμα και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT