Ε.Ε: Στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας εν μέσω «βέτο» της Ουγγαρίας και εκστρατείας παραπληροφόρησης

Ε.Ε: Στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας εν μέσω «βέτο» της Ουγγαρίας και εκστρατείας παραπληροφόρησης

Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας παρουσία του γ.γ του ΝΑΤΟ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου από τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει ανοίξει νέο μέτωπο στον βορρά, στο Χάρκοβο στοχεύοντας εκτός από κρίσιμες υποδομές και πολίτες, όπως κάνει και στα ανατολικά», επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ. 

«Για τον λόγο αυτό, η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη σημερινή συνεδρίαση – σε συνέχεια της χθεσινής των υπουργών Εξωτερικών – θα συζητηθεί ο τρόπος να ξεμπλοκάρουν αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σημείωσε ο Μπορέλ. «Έχουμε τα έσοδα, αλλά οι αποφάσεις ακόμα περιμένουν» τόνισε για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 6.7 – 6.9 δις ευρώ για την Ουκρανία, πέραν όσων έχουν υπολογιστεί από τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας. 

Εξάλλου, προσέθεσε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθεί η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, θέμα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όπως και όλες τις σχετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται πάντως στη σημερινή συνεδρίαση να προτείνει στους υπουργούς Άμυνας να ξεπεραστεί μια «κόκκινη γραμμή» εντός της Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους, όπως αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στη ρωσική επικράτεια. 

Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάσκα Ολλογκρέν. «Η Ουκρανία πολεμά για την ανάκτηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Θα πρέπει να είναι εφικτό να μπορεί να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας» τόνισε η Ολλογκρέν, αναγνωρίζοντας πάντως ότι μια τέτοια απόφαση δεν βρίσκει σύμφωνες αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται επίσης να συζητηθούν είναι η πρωτοβουλία Ελλάδας και Πολωνίας για μια κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

«Χρειάζεται να αυξήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την άμυνα» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Χάνο Πεβκουρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 27 ΥΠΑΜ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Ελλάδας και Πολωνίας. 

«Καλωσορίζω κάθε σχετική πρωτοβουλία. Αλλά πρώτα από όλα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης ύψους 5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, που ανακοινώθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Μπλοκάρει» η Ουγγαρία

Χθες πάντως στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων συζητήθηκε -για ακόμα μια φορά- το «μπλόκο» της Ουγγαρίας έναντι της βοήθειας της Ουκρανίας, που παραλύει την ικανότητα της Ε.Ε να στηρίξει το Κίεβο έναντι της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι κρατά «όμηρο» την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο καθώς αντιδρά για την ενίσχυση του ειδικού ταμείου EPF, που αποφασίστηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. «Δεν θα κρύψω ότι είχαμε έντονες συζητήσεις για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία» ανέφερε ο Μπορέλ.

Συνολικά, μεταξύ παλαιότερων δεσμεύσεων ενίσχυσης του EPF και τα έκτακτα έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πάνω από 9 δισ. ευρώ παραμένουν «μπλοκαρισμένα».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια χώρα που έχει συμφωνήσει για τα κονδύλια αυτά σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να μπλοκάρει αυτή την κρίσιμη βοήθεια για την Ουκρανία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Στη διάρκεια του συμβουλίου και η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν για έλλειψη αλληλεγγύης και την αβάσιμη αντίθεσή της εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αρκετά κράτη μέλη συντάχθηκαν με τη θέση της Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είναι λάθος να αντιμετωπίζονται τα βέτο της Ουκρανίας κάθε φορά ξεχωριστά. Η Ουγγαρία μπλοκάρει όχι μόνο τα κονδύλια που προορίζονται για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά το ίδιο έκανε και για το άνοιγμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, τη κοινή διακήρυξη των «27» για την Γεωργία και τη χρήση του EPF για την Αρμενία. Η προσέγγιση του Όρμπαν είναι ότι «συστηματικά αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια της Ε.Ε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική» προσέθεσε ο Λιθουανός υπουργός, που δεν απέκλεισε την χρήση του άρθρου 7 ώστε η Ουγγαρία να απωλέσει το δικαίωμα ψήφου αλλά αναγνώρισε τη δυσκολία υιοθέτησης μιας τέτοιας απόφασης που χρειάζεται ομοφωνία. Ωστόσο, τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τα βέτο του Όρμπαν που υπονομεύουν τη δυνατότητα της Ευρώπης να ενεργεί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στα θέματα που έχουν εξαιρετική σημασία για εμάς».

Εκστρατεία παραπληροφόρησης

Στο μεταξύ, η Βουδαπέστη έχει επιδοθεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιάρτο να καταδικάζει χθες την υποχρεωτική στρατιωτική στρατολόγηση σε όλη την Ευρώπη για να ενισχυθεί το μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας». Ο Σιγιάρτο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται κατηγορηματικά έναντι αυτής της προοπτικής, να σταλούν δηλαδή νέοι άνθρωποι από την κεντρική Ευρώπη και την Ουγγαρία να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πάντως, κανένας Ευρωπαίος ηγέτης και καμία κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει τέτοια πρόταση. «Η Ε.Ε δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία» τόνισε από την πλευρά του ο Μπορέλ. «Είμαστε μακριά από μια τέτοια δυνατότητα» πρόσθεσε.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT