Πολωνός ΥΠΕΞ: Να μην αποκλείσουμε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολωνός ΥΠΕΞ: Να μην αποκλείσουμε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Σικόρσκι έρχονται σε μια περίοδο που το Κίεβο πασχίζει να αναχαιτίσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία δεν πρέπει να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιος θα ήταν ο ρόλος τους.

Οι δηλώσεις του Σικόρσκι έρχονται σε μία περίοδο που το Κίεβο πασχίζει να αναχαιτίσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στο Κίεβο όπλα και οικονομική βοήθεια για όσο χρειαστεί, έχουν όμως σε γενικές γραμμές αποκλείσει την πιθανότητα αποστολής στρατιωτών στην εμπόλεμη χώρα.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του εάν η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Σικόρσκι δήλωσε: «Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε αβεβαιότητα στον Πούτιν σε ό,τι αφορά τις προθέσεις μας».

Η εν λόγω συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, στην ιταλική La Repubblica και την ισπανική El Pais.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παρίσι στις 26 Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς εντός της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σικόρσκι είχε αναφέρει και στο παρελθόν ότι η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «δεν είναι κάτι αδιανόητο».

Χθες, Δευτέρα, ο ανώτατος διοικητής του ουκρανικού στρατού είπε ότι έχει υπογράψει έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Η Ρωσία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ουκρανία, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το 2023 να σημειώσει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστερήσεις στις προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT