Νότια Αφρική: Εκλογές την Τετάρτη – Γιατί έχουν σημασία

Νότια Αφρική: Εκλογές την Τετάρτη – Γιατί έχουν σημασία

Το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη, 29 Μαΐου, οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη Νότια Αφρική για να πάρουν μέρος στις έβδομες γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα έπειτα από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019, το ANC είχε, υπό τον Σίριλ Ραμαφόζα, λάβει 57,5%. Ακόμη παλαιότερα, το 2014, είχε, υπό τον Τζέικομπ Ζούμα, εξασφαλίσει 62,1%. Ωστόσο πλέον, εν έτει 2024, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν λίγο πάνω από 40%, όπερ σημαίνει ότι θα έρθει μεν πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Νότια Αφρική: Εκλογές την Τετάρτη – Γιατί έχουν σημασία-1
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος ANC, Σίριλ Ραμαφόζα (REUTERS/Alaister Russell/File Photo)

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, στη δεύτερη θέση πίσω από το ANC ακολουθεί η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) του Τζον Στίνχεϊζεν, και πιο πίσω η παράταξη MK ιδρυτής της οποίας είναι ο προερχόμενος από το ANC Τζέικομπ Ζούμα ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στις εκλογές ως υποψήφιος καθώς έχει αποκλειστεί με δικαστική απόφαση λόγω παλαιότερης καταδίκης.  

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική ξεχωρίζει πια ως η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής καθώς ξεπέρασε τη Νιγηρία. Είναι, επίσης, η χώρα η οποία ανέλαβε νομική δράση ενάντια στο Ισραήλ για όσα συμβαίνουν στη Γάζα φέρνοντας την εν λόγω υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη αλλά και μια χώρα η οποία παραμένει κοντά στη Ρωσία παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται.  

Για τους Νοτιοαφρικανούς ψηφοφόρους ωστόσο, τα μεγάλα ζητήματα είναι άλλα: η διαφθορά, η ανεργία, τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και τη μακροχρόνια ενεργειακή κρίση…

Με πληροφορίες από FP    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT