Μπορεί η AI να αντικαταστήσει τους CEO;

Ακόμα και οι διευθύνοντες σύμβουλοι μιας εταιρείας δυνητικά «κινδυνεύουν» από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ηγετικές ικανότητες είναι σημαντικές, αλλά το ίδιο ισχύει και για την αποδοτικότητα και τη μείωση κόστους, αναφέρουν οι New York Times

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) γίνονται σταδιακά αναπόσπαστα κομμάτια των εργασιών γραφείου, μια ομάδα μονίμως αγχωμένων εργαζομένων φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη από την τεχνολογική αυτή επέλαση: οι διευθύνοντες σύμβουλοι.

Αυτές οι θέσεις εργασίας απαιτούν πολύωρη δουλειά, συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους και δύσκολες αποφάσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από μια ακούραστη μηχανή η οποία παίρνει αποφάσεις καθαρά με βάση τη λογική; Την ίδια στιγμή, οι CEO όλου του κόσμου είναι γνωστό ότι αμείβονται καλά. Μια μηχανή εμπεριέχει μόνο την επένδυση για τη χρήση της στην εταιρεία και τη διατήρησή της. Επομένως, θα φέρει και εξοικονόμηση κόστους.

Και μπορεί όλο αυτό να φαίνεται μακρινό, αλλά στην πραγματικότητα δεν μιλάμε πλέον για πρόβλεψη. Ορισμένες επιτυχημένες εταιρείες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την έννοια ενός διευθυντή ΑΙ, ακόμη και αν προς το παρόν πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνιακές κινήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλασαριστεί ως η λύση σε εταιρικά προβλήματα εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, από τότε δηλαδή που η OpenAI παρουσίασε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Η Σίλικον Βάλεϊ επένδυσε πέρυσι 29 δισεκατομμύρια δολάρια στη γεννητική ΑI. Ακόμη και στην τρέχουσα υποτυπώδη μορφή της, η ΑΙ που μιμείται την ανθρώπινη λογική βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε εταιρείες που έχουν σοβαρά προβλήματα.

«Στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντικαθίσταται πρώτα η λειτουργική διοίκηση, αλλά πιθανότατα κρατάς μερικούς ανθρώπους για να σκέφτονται πέρα από τις μηχανές», δήλωσε ο Σαούλ Μπέρμαν, πρώην ανώτερος συνεργάτης συμβούλων της IBM. Συνολικά, είπε, «η αλλαγή που θα επιφέρει η ΑΙ στις επιχειρήσεις θα είναι εξίσου μεγάλη ή ακόμα μεγαλύτερη στα υψηλότερα επίπεδα διοίκησης συγκριτικά με τις χαμηλότερες βαθμίδες εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι για κάποιο λόγο φαίνονται ενθουσιασμένοι με την προοπτική να αντικατασταθούν όλα ή κάποια από τα καθήκοντά τους.

Η EdX διεξήγαγε έρευνα σε εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους και άλλα στελέχη το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με το θέμα. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αντάλαγμα με «ένα μικρό χρηματικό κίνητρο» για να το πράξουν. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Το 47% από τους CEO που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν πως «το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο» του ρόλου του διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να αυτοματοποιηθεί ή να αντικατασταθεί από ΑΙ

Οταν ο Αναντ Αγκάργκουαλ, ιδρυτής της EdX και πρώην διευθυντής του εργαστηρίου πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης του MIT, είδε το 47%, η αρχική του αντίδραση ήταν ότι τα διευθυντικά αυτά στελέχη θα έπρεπε κανονικά να λένε το αντίθετο: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα έλεγαν “αντικαταστήστε όλους τους υπαλλήλους, αλλά όχι εμένα”. Μετά το σκέφτηκα καλύτερα και κατέληξα στο ότι το 80% της δουλειάς που κάνει ένας CEO μπορεί να αντικατασταθεί από την ΑΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT