Πολιτικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Πολιτικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εκφωνήσει ομιλία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Πολλοί Δημοκρατικοί, ωστόσο, αντιδρούν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να εκφωνήσει ομιλία στο Καπιτώλιο ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σύντομα θα φιλοξενήσουμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Καπιτώλιο. Αυτή θα είναι μια επίκαιρη και, νομίζω, πολύ ισχυρή επίδειξη υποστήριξης προς την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Πολιτικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο-1
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον (AP Photo/J. Scott Applewhite).

Αν και παραμένει ασαφές εάν ο Νετανιάχου θα αποδεχτεί αυτήν την πρόσκληση, το θέμα έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο… Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και η βουλευτής Τζαν Σακόουσκι έχουν διαμηνύσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ομιλία και αρκετοί συνάδελφοί τους σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, απάντησε με ένα «όχι», όταν ρωτήθηκε εάν ο (σ.σ. επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία) Τσακ Σούμερ θα έπρεπε να συνυπογράψει την πρόσκληση», αναφέρει ο ιστοχώρος JewishInsider στο πλαίσιο άρθρου με τίτλο: «Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί για την πρόσκληση του Τζόνσον στον Νετανιάχου».  

Πολιτικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ για την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο-2
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ (AP Photo/J. Scott Applewhite).

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου είχε απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους Ρεπουμπλικανούς της αμερικανικής Γερουσίας στις 20 Μαρτίου. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «εμπόδιο στην ειρήνη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT