Δανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Δανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν πραγματικά», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους καταψήφισε την Τρίτη το κοινοβούλιο της Δανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει από καιρό την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία, λέγοντας ότι δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν πραγματικά», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τον Απρίλιο, κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το ψήφισμα, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορέσουμε», είχε προσθέσει ο Ράσμουσεν, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών» στην ψηφοφορία της Τρίτης. Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου, από τέσσερα αριστερά κόμματα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, η Δανία είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ωστόσο πρόσφατα προέτρεψε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, κάνοντας λόγο για σεβασμό του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η προαναγγελία της αναγνώρισης, την περασμένη εβδομάδα, είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ το οποίο αποκάλεσε την κίνηση «ανταμοιβή για την τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις συγκεκριμένες χώρες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT