Αμερικάνικος δούρειος ίππος κατά ευρωπαϊκών κεκτημένων

Αμερικάνικος δούρειος ίππος κατά ευρωπαϊκών κεκτημένων

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO), οργανώσεις των ΗΠΑ χρηματοδοτούν καμπάνιες κατά των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των LGBTQIA+ ατόμων ενώ εμπλέκονται σε αντίστοιχες δικαστικές μάχες

αμερικάνικος-δούρειος-ίππος-κατά-ευρ-563047681

Σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO), η χρηματοδότηση αμερικανικών οργανώσεων που κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η έκθεση, αυτή η χρηματοδότηση διοχετεύεται κατά κύριο λόγο σε καμπάνιες κατά των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των LGBTQIA+ ατόμων και αντίστοιχες δικαστικές μάχες. Ως κύριος φορέας αυτής της δραστηριότητας, παρουσιάζεται η αμερικανική οργάνωση Alliance Defending Freedom (ADF), που σαν κύριο στόχο της έχει να μην περάσει το πιο προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Είναι σε θέση να ανατρέψει πλήρως αυτά τα δικαιώματα»

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου, η αμερικανική οργάνωση ADF «μάχεται εδώ και δεκαετίες κατά των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των φύλων, καθώς και κατά των ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεμάτων, όπως η ισότητα στον γάμο, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και οι κανόνες κατά των διακρίσεων». Πρόκειται για κάτι που βάσει της έκθεσης, η οργάνωση επιτυγχάνει «κυρίως μέσω των δικαστηρίων», όπου «είναι σε θέση να παίξει ένα μακρύ παιχνίδι για να υπονομεύσει ακόμη και να ανατρέψει πλήρως αυτά τα δικαιώματα». Αλλωστε, βάσει ρεπορτάζ του περιοδικού The New Yorker, οι δικηγόροι της οργάνωσης έχουν καταγράψει τουλάχιστον 15 νίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Πλέον, έχει στη διάθεσή της περισσότερους από 70 δικηγόρους.  

Η ADF, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι ενεργή στην Ευρώπη ήδη από το 2010, όταν ιδρύθηκε η θυγατρική ADF International, έχοντας «μεταφέρει την ίδια τακτική νομικής υπεράσπισης στις Βρυξέλλες και στα κράτη-μέλη».

Η ροή του χρήματος

Οπως φαίνεται, η χρηματοδότηση σχετικών εκστρατειών στην Ευρώπη από αμερικανικές οργανώσεις που έχουν κοινή ατζέντα με την ADF είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που επικαλείται στοιχεία από την ιστοσελίδα Open Democracy, από το 2008 έως το 2017 ήρθε χρηματοδότηση στην Ευρώπη ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το ADF και έντεκα ακόμη αντίστοιχες οργανώσεις των ΗΠΑ. Αυτή η χρηματοδότηση κατευθύνθηκε μεταξύ άλλων, «σε καμπάνιες κατά των δικαιωμάτων LGBTQIA+, καμπάνιες κατά των αμβλώσεων, δικαστικές υποθέσεις για την ήττα ή την παρερμηνεία των νόμων περί ρητορικής μίσους». Μάλιστα, την περίοδο 2018-2022 σε αυτή τη χρηματοδότηση, προστέθηκαν επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτές τις οργανώσεις, ο σημαντικότερος χρηματοδότης φαίνεται πως είναι η ADF.

 Από το 2008 έως το 2017, ήρθε χρηματοδότηση στην Ευρώπη ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την ADF και έντεκα ακόμη αντίστοιχες οργανώσεις των ΗΠΑ. Την περίοδο 2018-2022 σε αυτή τη χρηματοδότηση προστέθηκαν επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια.  

Σχετικά με τις συνεισφορές που λαμβάνει η ίδια η ADF, στην έκθεση αναφέρεται πως από το 2014 έως το 2021, έλαβε μεταξύ άλλων 89 εκατομμύρια δολάρια από το Χριστιανικό Φιλανθρωπικό Ιδρυμα (NCCF) κι επιπλέον 53 εκατομμύρια δολάρια από το ίδρυμα Servant.

«Η ευτυχής πολεμίστρια του αγώνα κατά των αμβλώσεων»

Η ADF, που ιδρύθηκε το 1994, έχει ως πρωταρχικό στόχο σύμφωνα με την έκθεση, την ανατροπή του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ, που έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση. Ετσι, σύμφωνα με το παρατηρητήριο, η ADF «σε στενή συνεργασία με τους πολιτειακούς νομοθέτες στο Μισισίπι, βοήθησε στη σύνταξη του κειμένου νόμου στο Μισισίπι που έβαλε τέλος σε όλες τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης». Η υπόθεση οδηγήθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου και πάλι η «ADF βοήθησε τη νομική ομάδα του Μισισίπι να προετοιμάσει την υπεράσπισή της». Τελικά, τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η άμβλωση δεν αποτελεί ούτε συνταγματικό ούτε θεμελιώδες δικαίωμα. Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση, «μια στις τρεις γυναίκες δεν έχει πλέον πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση στις ΗΠΑ».

Αλλωστε, σύμφωνα με το περιοδικό Politico, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ADF, Κρίστεν Γουάγκονερ, έχει χτίσει τη φήμη ότι εκτός από εξαιρετική δικηγόρος, είναι επίσης «ευτυχής πολεμίστρια του αγώνα κατά των αμβλώσεων». Οπως άλλωστε δήλωσε και η ίδια στο περιοδικό, «είμαι πολύ πιο ενθουσιασμένη με την ύπαρξη μιας κουλτούρας όπου η άμβλωση είναι αδιανόητη, παρά με την ύπαρξη μιας κουλτούρας όπου δεν είναι νόμιμη», σχολιάζοντας αγωγή που έχει υποβάλει η οργάνωση κατά της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διανομή της δραστικής ουσίας μιφεπριστόνη, που χορηγείται για τη διακοπή της κύησης.  

«Η ελευθερία των διακρίσεων, πάνω από την ελευθερία από τις διακρίσεις»

Αναφορικά με τη δράση της ADF, ο Εργουιν Τσεμερίνσκι, πρύτανης της νομικής σχολής του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, δήλωσε στο The New Yorker ότι η οργάνωση «βάζει την ελευθερία των διακρίσεων πάνω από την ελευθερία από τις διακρίσεις». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ADF ζητά –μεταξύ πολλών άλλων υποθέσεων που χειρίζεται– από το Ανώνατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, «να ακούσει την υπεράσπισή της για το δικαίωμα ενός χριστιανού ψυχοθεραπευτή σχετικά με το πώς να ξεπεράσουν την έλξη για το ίδιο φύλο». Πρόκειται για μια πρακτική που ονομάζεται «θεραπεία μετατροπής» και έχει τεθεί εκτός νόμου σε πολλές Πολιτείες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει βοηθήσει «23 Πολιτείες να περάσουν νομοθεσία που απαγορεύει στους τρανς αθλητές να συμμετέχουν σε αγώνες κοριτσιών και γυναικών». Σύμφωνα με το The New Yorker, «άλλες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που έχει συντάξει η ADF και περιορίζει την ιατρική περίθαλψη για τη μετάβαση φύλου σε ανηλίκους».

Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, η οργάνωση μήνυσε το 2021 την κυβέρνηση Μπάιντεν, επειδή «απαιτούσε από τα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα πρακτορεία υιοθεσίας να συνεργάζονται με ζευγάρια του ίδιου φύλου».

Η επέκταση στην Ευρώπη

Βάσει της έκθεσης, η δραστηριοποίηση της ADF στην Ευρώπη εξηγείται, σύμφωνα με το περιοδικό Religious Dispatches, για τον εξής λόγο: «Επειδή οι Αμερικανοί δικαστές επικαλούνται όλο και περισσότερο την προοδευτική διεθνή νομολογία στις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις τους, ένα μεγάλο μέρος των διεθνών δικαστικών διαδικασιών της ADF αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι ξένες αποφάσεις εξυπηρετούν τους εγχώριους στόχους της». Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση, το 2017, νομικού συμβούλου της ADF που επικαλείται το Παρατηρητήριο, η οργάνωση αγωνίζεται ώστε «τα κακά ευρωπαϊκά προηγούμενα να μην εξαπλωθούν περαιτέρω στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Αμερική».  

Σήμερα η ADF διαθέτει πέντε γραφεία στην Ευρώπη, «τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ασκεί πιέσεις», όπως στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και στη Βιέννη.

Η ADF έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε ευρωπαϊκές δικαστικές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, αποφάσισε ότι οι αμβλώσεις θα περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η έγκυος. Με ανακοίνωσή της, η ADF δημοσιοποίησε την εμπλοκή της, καθώς «παρενέβη για να τονίσει τη σαφή προστασία που υπάρχει στο διεθνές δίκαιο για τα αγέννητα παιδιά…»

Το προσεχές χρονικό διάστημα, το Ανώτατο δικαστήριο της Φινλανδίας, θα εκδικάσει την υπόθεση της πολιτικού Päivi Räsänen που αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες ρητορικής μίσους. Οπως δήλωσε η ίδια η Φινλανδή πολιτικός, η ADF International «υπήρξε καθοριστική για την υποστήριξη της υπόθεσής μου».   

Το 2020, το συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι οι αμβλώσεις θα περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η έγκυος. Με ανακοίνωσή της, η ADF δημοσιοποίησε την εμπλοκή της. 

Στη βόρεια Ιρλανδία, η οργάνωση παρείχε νομική υποστήριξη στους ιδιοκτήτες ενός φούρνου, που δικάστηκαν –και αθωώθηκαν– επειδή αρνήθηκαν να διακοσμήσουν μια τούρτα που έγραφε: «Υποστηρίξτε τον γάμο των ομοφυλοφίλων».

Το 2017 στη Σουηδία η ADF International δημοσιοποίησε την υποστήριξή της σε δύο νοσοκόμες που δεν ήθελαν να κάνουν αμβλώσεις επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους. Τελικά έχασαν την υπόθεση.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση, οι ομάδες κατά των αμβλώσεων απολαμβάνουν επίσης τη στήριξη της ADF, ενώ η οργάνωση παρείχε νομική υποστήριξη σε φαρμακοποιό που αρνήθηκε να πουλήσει το χάπι της επόμενης ημέρας σε γυναίκες. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από το Φαρμακευτικό Επιμελητήριο του Βερολίνου που έχασε τη δίκη. Ετσι το αν το χάπι θα πωλείται, θα εξαρτάται από τη διάθεση του εκάστοτε φαρμακοποιού.

Παράλληλα, η οργάνωση συμβάλλει σύμφωνα με την έκθεση, «στη δημιουργία νέων οργανώσεων που σχηματίζουν νέους συνασπισμούς και δίκτυα» σε χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ υποστηρίζει κοντινές ιδεολογικά οργανώσεις σε χώρες όπως η Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT