Μπορέλ: «Λογική» η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα

Μπορέλ: «Λογική» η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα

«Εχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η κοινή πρόταση Ελλάδας – Πολωνίας για μια κοινή ασπίδα αεράμυνας «έχει λογική», εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας, ωστόσο, προβληματισμό για το πώς θα λειτουργήσει και πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς σχετικά από την «Κ», ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε συγκεκριμένα: «Εχει λογική να έχουμε δηλαδή κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα κοινό σύστημα. Από τη στιγμή που έχουμε ενιαία εσωτερική αγορά, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό σύστημα αεράμυνας για να υπερασπιζόμαστε το κοινό μας χώρο, να έχουμε κοινή ικανότητα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μια τέτοια απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο τους υπουργούς Αμυνας, ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Επαφίεται στους υπουργούς Αμυνας να το αποφασίσουν. Δεν πρόκειται για ζήτημα χρηματοδότησης, έχει ως ένα βαθμό ένα επίπεδο τεχνικών περιπλοκών. Ο διάβολος άλλωστε βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα δίνει την εντολή για το κοινό αμυντικό σύστημα, πού θα βρίσκονται οι κοινές συστοιχίες (άμυνας), ποιος και πώς θα λαμβάνει αποφάσεις», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό ζήτημα είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό. Αυτό δεν αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει οπλικά συστήματα. Δεύτερον, γιατί πρόκειται για ένα τυπικό σύστημα που θα πρέπει να ληφθεί, αποφασιστεί και διαχειριστεί από τον στρατό, που γνωρίζουν πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν αφορά την Κομισιόν το πώς θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα κοινής αεράμυνας», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

H στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της, τόσο σε χρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συγκέντρωσης πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων, στη βάση των πρωτοβουλιών Τσεχίας και Γερμανίας αντίστοιχα, συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα από τους υπουργούς Αμυνας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Προηγήθηκε ενημέρωση του Ουκρανού ομολόγου τους, Ουμέροφ και μάλιστα επί τόπου από το μέτωπο, καθώς έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις της Ρωσίας στα βόρεια, στο Χάρκοβο.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν εκ νέου πώς θα προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες της Τσεχίας, στόχος της οποίας είναι να παραδοθούν ένα εκατ. βλήματα πυροβολικού έως το τέλος του χρόνου, αλλά και της Γερμανίας, ώστε να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πως επτά συνολικά νομοθετικές πράξεις παραμένουν «μπλοκαρισμένες» σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας ύψους 6,6 δισ. ευρώ, λόγω Ουγγαρίας. «Η συγκεκριμένη απόφαση χρειάζεται ομοφωνία», επανέλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανέφερε παράλληλα ότι συζητήθηκε η άρση των περιορισμών των κρατών-μελών, ώστε να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους, όπως αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στο ρωσική επικράτεια. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση. «Επαφίεται στα κράτη-μέλη ξεχωριστά να άρουν αυτούς τους περιορισμούς» σημείωσε ο Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα απασχολήσει το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT