Μ. Πομπέο: «Διχαστική κίνηση» η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Μ. Πομπέο: «Διχαστική κίνηση» η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή συνεδρία με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Θρησκευτική Ελευθερία και η εμπλοκή τους σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ομιλητές της δεύτερης ημέρας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έθιξαν μεταξύ άλλων, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η συζήτηση εστίασε ιδιαιτέρως στις προκλήσεις που προκύπτουν από το θρησκευτικό εξτρεμισμό, την μισαλλοδοξία και την εργαλειοποίηση της θρησκείας από πολιτικούς παράγοντες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mάικ Πομπέο ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην απογευματινή συνεδρία με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Θρησκευτική Ελευθερία και η εμπλοκή τους σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης».

Στην ομιλία του ανέφερε ότι ήταν στις προτεραιότητές του η επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρά την ενόχληση που εξέφρασε τότε η Τουρκική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος είπε: «Αυτόν το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη». 

Ο κύριος Πομπέο αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της Μόσχας, όχι το Κίεβο, χρησιμοποιεί χωρίς ντροπή την Εκκλησία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας». 

Η αυριανή Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη συνάντηση οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου απ΄ όλο τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT