Γάζα: Ισραηλινά τανκ και στο κέντρο της Ράφας

Γάζα: Ισραηλινά τανκ και στο κέντρο της Ράφας

Συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων σε καταυλισμό την Κυριακή

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας την κατακραυγή που προκάλεσε η φονική επιδρομή της Κυριακής εναντίον καταυλισμού Παλαιστινίων στη Ράφα, όπου τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χθες τις επιθέσεις του, κλιμακώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Υστερα από τρεις εβδομάδες χερσαίων επιχειρήσεων στη Ράφα, ισραηλινά άρματα μάχης εθεάθησαν χθες για πρώτη φορά στο κέντρο της πόλης, σπέρνοντας τον πανικό στους εναπομείναντες κατοίκους και φιλοξενουμένους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και περιπλανώνται σε μια Γάζα χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και χωρίς καμία ασφαλή περιοχή για τους εκτοπισμένους.

Μέλη σωστικών συνεργείων ανέφεραν χθες ότι νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 16 Παλαιστινίων, ενώ σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των εισβολέων και μαχητές της Χαμάς διεξάγονταν στον λοφίσκο Ζουρούμπ, στο δυτικό τμήμα της Ράφα. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν την παρουσία τηλεκατευθυνόμενων, τεθωρακισμένων οχημάτων του ισραηλινού στρατού, χωρίς καμία ένδειξη για ύπαρξη στρατιωτών μέσα ή γύρω από αυτά. Επ’ αυτού δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι. Σχετικά με την τραγωδία της Κυριακής, ο Χαγκάρι υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προκλήθηκε από τις δύο βόμβες, βάρους μόλις 17 κιλών, που έριξαν οι Ισραηλινοί για να σκοτώσουν ισάριθμα στελέχη της Χαμάς και πιθανολόγησε ότι υπήρξε πυρκαγιά από δευτερογενή έκρηξη, ενδεχομένως διότι υπήρχε στον χώρο του καταυλισμού αποθήκη όπλων και εκρηκτικών.

Στο μεταξύ, Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία έκαναν πράξη χθες τη δέσμευση που ανέλαβαν προ ημερών και αναγνώρισαν ταυτόχρονα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ανεβάζοντας έτσι σε 146 τον συνολικό αριθμό των κρατών-μελών του ΟΗΕ, σε σύνολο 193, που έχουν πράξει κάτι τέτοιο. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τον μοναδικό δρόμο για ένα ειρηνικό μέλλον, τον δρόμο ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα ζει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Προσέθεσε, δε, ότι η Ισπανία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά τα σύνορα, εκτός αν αυτή εκφράζει την κοινή βούληση των δύο κρατών.

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος – Για πρώτη φορά η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση, σε συμφωνία με τους οξύτατους τόνους που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου εναντίον των τριών ευρωπαϊκών κρατών το τελευταίο διάστημα. «Σάντσεθ, όταν αναγνωρίζεις παλαιστινιακό κράτος γίνεσαι συνένοχος στην υποκίνηση γενοκτονίας εναντίον του εβραϊκού λαού και σε εγκλήματα πολέμου», έγραψε στο Χ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς. Από την πλευρά της η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει σύντομα πρεσβεία στη Ραμάλα, ενώ στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τριών χωρών η Σλοβενία, η Μάλτα και το Βέλγιο.

Οπως γνωστοποίησε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχολ Μάρτιν, στην προχθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το ενδεχόμενο να επιβληθούν από την Ε.Ε. κυρώσεις στο Ισραήλ αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν υπακούσει στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει, επί του παρόντος, η απαιτούμενη ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να δρομολογηθεί μια παρόμοια απόφαση.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει χθες βράδυ κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της Αλγερίας, που εκπροσωπεί τα αραβικά κράτη, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα όπως διαμορφώθηκε ύστερα από την εκατόμβη της Κυριακής. «Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, οι οποίοι το μόνο που ζητούσαν ήταν απλώς να προστατευθούν από αυτόν τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μοσάντ εναντίον του ICC

Επί εννέα χρόνια, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ διεξάγουν έναν υπόγειο «πόλεμο» εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), με παρακολουθήσεις τηλεφώνων, υποκλοπές διαδικτυακών επικοινωνιών, εκστρατείες συκοφάντησης και πολιτικές πιέσεις, ώστε να εμποδιστούν οι έρευνες εναντίον του εβραϊκού κράτους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της βρετανικής εφημερίδας The Guardian σε συνεργασία με τα ισραηλινά περιοδικά +972 και Local Call. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν η υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας, Σιν Μπετ, η διεύθυνση πληροφοριών του στρατού, Αμάν, και η διεύθυνση κυβερνοχώρου, Unit 8200.

Ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, οργάνωσε –προσωπικά– εκστρατεία παρακολούθησης και πιέσεων εναντίον της Φατού Μπενσούντα, όταν κατείχε το αξίωμα της εισαγγελέως του ICC. Ο διάδοχος του Μπενσούντα, Καρίμ Καν, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τριών ηγετών της Χαμάς, δηλώνοντας: «Επιμένω ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης άσκησης επιρροής σε αυτό το δικαστήριο πρέπει να σταματήσει άμεσα». Προφανώς κάτι ήξερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT