Φονική κακοκαιρία σαρώνει αμερικανικές πολιτείες

Φονική κακοκαιρία σαρώνει αμερικανικές πολιτείες

Δεκάδες οι νεκροί και χιλιάδες τα σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα από τους ανεμοστρόβιλους και τις ισχυρές καταιγίδες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ παρέμεναν μέχρι και χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα ύστερα από το πέρασμα θανατηφόρων ανεμοστρόβιλων και ισχυρών καταιγίδων από αρκετές πολιτείες, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου στη χώρα πραγματοποιούνταν εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), τραυματίζοντας πολλούς και καταστρέφοντας κτίρια και καλλιέργειες στο διάβα τους. Φονικό το πέρασμα από τις πολιτείες του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας και του Κεντάκι, ενώ ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ, στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια.

Μάλιστα, το Κεντάκι σημείωσε με μεγάλη διαφορά τις περισσότερες διακοπές ρεύματος, με τον ιστότοπο Poweroutages.us να υπολογίζει πως τουλάχιστον 80.000 νοικοκυριά στην πολιτεία έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας των φαινομένων. Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπεσίαρ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χθες τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί να χρειαστεί ολόκληρη την εβδομάδα.

«Ηταν μια δύσκολη νύχτα για τους ανθρώπους μας», έγραψε ο Μπεσίαρ στην πλατφόρμα Χ, αναφέροντας ότι οι καταιγίδες έβρεξαν κάθε εκατοστό της πολιτείας προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Δύο από τους νεκρούς στην περιοχή ήταν παιδιά 2 και 5 ετών από την ίδια οικογένεια, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καταιγίδων, σφοδρής χαλαζόπτωσης και πλημμυρών στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της πολιτείας του Τέξας και στη νότια Οκλαχόμα έως αύριο το βράδυ. Ακόμη, έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται και στην ανατολική ακτή, κυρίως στο Μέριλαντ και στη Νέα Υόρκη.

Συλλυπητήρια Μπάιντεν

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θανόντων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τη Δευτέρα με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων βρισκόταν επί του πεδίου αξιολογώντας τις ζημιές σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές», σημείωνε επιπλέον η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από ομοσπονδιακές υπηρεσίες να παραδώσουν αμέσως βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη.Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται εδώ και μήνες γι’ αυτό που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως «αναπάντεχο 2024», όσον αφορά τους τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους στη χώρα.

Ακραία ζέστη

Εν τω μεταξύ, κύμα ακραίας ζέστης σαρώνει τη νότια Φλόριντα και άλλες παραθαλάσσιες πολιτείες του Νότου. Αν και η ζέστη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς, ακόμη δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να σημειωθούν θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή.

Από την αρχή του χρόνου, και σε συνδυασμό με το ωκεανικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που θερμαίνει τα ύδατα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας, οι ΗΠΑ περιμένουν πιθανώς το πιο θερμό καλοκαίρι στην ιστορία τους, που θα συνοδευτεί από τεράστιες πυρκαγιές και ξηρασίες. Τα ζεστά καλοκαίρια είναι γνωστό ότι τα διαδέχονται έντονες περίοδοι τυφώνων και ανεμοστρόβιλων. «Ολες οι μελέτες δείχνουν πως τα κύματα ζέστης θα είναι συχνότερα και πιο έντονα», τόνισε στον βρετανικό Guardian ο Αμερικανός μετεωρολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου Τζέιμς Μάρσαλ. «Δεν μιλάμε πλέον για τις ζέστες που ήξεραν οι παππούδες σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT