Ευρωεκλογές: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση μια ανάσα πριν από τις κάλπες

Ευρωεκλογές: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση μια ανάσα πριν από τις κάλπες

Απομένουν μόλις οκτώ μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομένουν μόλις οκτώ μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και νέα δημοσκόπηση του Europe Elects συνεχίζει να δίνει «πρωτιά» για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ενώ οι Φιλελεύθεροι (Renew) φαίνεται ότι κερδίζουν την τρίτη θέση. Εκτός της ευρωομάδας (Ταυτότητα και Δημοκρατία ID) υπολογίζεται πλέον η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) –μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση αποκλεισμού της–, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εδρών στο επόμενο ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο για τους ακροδεξιούς.

Το ΕΛΚ εξασφαλίζει την πρώτη θέση με 180 έδρες και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) που εκλέγουν 138 ευρωβουλευτές. Οι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι κερδίζουν τελικά τη μάχη της τρίτης θέσης, καθώς αναμένεται να λάβουν 86 έδρες, ενώ έπονται τα εθνικιστικά δεξιά κόμματα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) που αναμένεται να εκλέξουν 75 ευρωβουλευτές.

Η ακροδεξιά ομάδα ID αναμένεται να λάβει 68 έδρες, χωρίς πλέον την ΑfD, ενώ οι Πράσινοι φαίνεται ότι εκλέγουν 56 συνολικά ευρωβουλευτές, με την Αριστερά να κερδίζει έως 39 έδρες.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι η εν λόγω δημοσκόπηση της Europe Elects προβλέπει ότι τουλάχιστον 78 ευρωβουλευτές θα παραμείνουν εκτός πολιτικών ευρωομάδων, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην εθνικιστική Δεξιά ή την ακροδεξιά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι είναι εφικτή η συνέχιση της πλειοψηφίας των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων ΕΛΚ – Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων (όπως συνέβη το 2019), που αθροιστικά φθάνουν τις 404 έδρες.

Σε περίπτωση «ένωσης» της ακροδεξιάς ΙD με το ECR –μετά την πρόσφατη σχετική πρόταση της Μαρίν Λεπέν προς την Τζόρτζια Μελόνι– το σύνολο των εδρών φθάνει τις 143. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT