Αναζητώντας την «κόκκινη γραμμή» στη Ράφα

Αναζητώντας την «κόκκινη γραμμή» στη Ράφα

Οι ενέργειες του Ισραήλ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο που θα ανάγκαζαν τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κι ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστατικά με μαζικές απώλειες στη Γάζα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι πλέον πρόθυμη να ακούσει τις εξηγήσεις του Ισραήλ και δεν είναι τόσο υπομονετική απέναντι στον ισραηλινό στρατό όσο ήταν πριν από επτά μήνες, τονίζει σε ανάλυσή του στην ισραηλινή Haaretz ο Αμος Χαρέλ.

Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα εξαρτάται τώρα από την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, προσθέτει ο ίδιος. 

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε «μεγάλη χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, μία πόλη κατακλυσμένη από πρόσφυγες, εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Γάζας Παλαιστινίους, στη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ, εάν εκείνο προχωρήσει σε τέτοια επιχείρηση.

Ωστόσο μέχρι χθες, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής –περιορισμένης, όπως έχει χαρακτηριστεί– του Ισραήλ στην πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, δεν ήταν ξεκάθαρο τι σημαίνει για τις ΗΠΑ «μεγάλη χερσαία επιχείρηση» που θα προκαλούσε αλλαγή στην πολιτική τους.

Η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ

Η πολυαναμενόμενη «απάντηση» στον Ισραηλινό αναλυτή και σε όλους όσοι περίμεναν με αγωνία την αντίδραση της Ουάσιγκτον σε πλήγμα στη Ράφα την Κυριακή, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 45 ανθρώπων, και στο αν συνιστά υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για το ζήτημα, ήρθε από τον Λευκό Οίκο δύο ημέρες αργότερα.

Αφού αρχικά ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό επίπεδο –που θα ανάγκαζαν δηλαδή τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση–, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ανέφερε:

«Δεν τους έχουμε δει να εισβάλλουν στη Ράφαδεν τους έχουμε δει να μπαίνουν με μεγάλες μονάδες, μεγάλο αριθμό στρατευμάτων σε φάλαγγες και σχηματισμούς σε κάποιου είδους συντονισμένο ελιγμό εναντίον πολλαπλών στόχων στο έδαφος. Αυτό είναι μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Δεν το έχουμε δει αυτό».

Αυτός ο «ορισμός» τού τι σημαίνει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα κατά τις ΗΠΑ ήρθε την Τρίτη, εν μέσω σοβαρής κλιμάκωσης της κριτικής στο Ισραήλ, ακόμα και από παραδοσιακά μετριοπαθέστερους επικριτές του.

Ηρθε επίσης ανήμερα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τρεις ευρωπαϊκές χώρες –Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία–– και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περί εντολής σύλληψης ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου, σηματοδοτώντας αύξηση της διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ.

Οργή στη Σ. Αραβία: «Σταματήστε τις σφαγές»

Αναζητώντας την «κόκκινη γραμμή» στη Ράφα-1

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η Σαουδική Αραβία προέβη στη σκληρότερη κριτική που έχει ασκήσει κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «συνεχείς γενοκτονικές σφαγές», με στόχο «τις σκηνές των ανυπεράσπιστων Παλαιστίνιων προσφύγων στη Ράφα», λέγοντας ότι θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για «αυτό που συμβαίνει στη Ράφα και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Το Ριάντ, το οποίο βρισκόταν σε συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, κλιμακώνει πλέον τη ρητορική του, καθώς οι συνομιλίες παραπαίουν.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξακολουθεί να αρνείται τις απαιτήσεις να δεσμευτεί για αξιόπιστη πορεία προς μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, στο πλαίσιο των συνομιλιών εξομάλυνσης υπέρ των οποίων έχει ταχθεί και η Ουάσιγκτον.

Στην ανακοίνωσή του, το σαουδαραβικό υπουργείο τονίζει ακόμη ότι οι «συνεχείς, κατάφωρες παραβιάσεις από το Ισραήλ όλων των διεθνών και ανθρωπιστικών αποφάσεων, νόμων και κανόνων… επιδεινώνουν το μέγεθος της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός».

Καλεί τον κόσμο να «σταματήσει τις σφαγές» και «να καταστήσει τους υπεύθυνους υπόλογους».

Η επίθεση στη Ράφα προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και άλλων κρατών γειτονικών κρατών, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ, που έχουν ενεργήσει ως διαμεσολαβητές στη σύγκρουση, καθώς και της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και της Τουρκίας.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, σε απόφαση έκτακτης ανάγκης – ορόσημο στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Μία απόφαση με την οποία το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε.

«Εκτός πόλης τα τανκς»

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί στο κέντρο της Ράφα, ο Κίρμπι απάντησε ότι «κινούνται κατά μήκος του διαδρόμου “Φιλαδέλφεια”, ο οποίος βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης και όχι στην ίδια την πόλη».

«Δεν έχουμε δει μεγάλη χερσαία επιχείρηση και τα τανκς κινούνται κατά μήκος ενός διαδρόμου που μας είχαν πει προηγουμένως ότι θα χρησιμοποιούσαν στα περίχωρα της πόλης για να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς», δήλωσε ο Κίρμπι.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την επίθεση της Κυριακής στον καταυλισμό, πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς σε συγκρότημα και ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει απώλειες αμάχων.

«Δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως προσπαθούσαν να κυνηγήσουν τη Χαμάς με στοχευμένο και ακριβή τρόπο», δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ισραήλ για το περιστατικό.

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, στο φονικό χτύπημα στον καταυλισμό της Ράφα χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η «φωνή» των campus

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, αποτελεί τον σύμμαχο του Ισραήλ με τις μεγαλύτερες δυνατότητες να επηρεάσει τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η Ουάσιγκτον έχει επιταχύνει τις παραδόσεις μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Ωστόσο επτά μήνες μετά, η πίεση εντείνεται διαρκώς στο εσωτερικό, διχάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες εκκλήσεις να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενδεικτικό, εν αναμονή και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, είναι ότι το ενδεχόμενο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο προκάλεσε μίνι «εμφύλιο».

Εν τω μεταξύ, η «φωνή» διαμαρτυρίας των campus των αμερικανικών πανεπιστημίων εξακολουθεί να αντηχεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και εκτός ΗΠΑ. Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστίνιων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, που κατέληξε σε 40 συλλήψεις, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, με πιο πρόσφατες τις διαμαρτυρίες στη Δανία.

Χθες, ην Τρίτη, επίσης, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας μπήκαν στον «χορό» των διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την πρώτη έμπρακτη υποστήριξη συνδικαλιστικού σωματείου στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα. 

Απηχώντας το κλίμα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γάζα τον Ιανουάριο, δήλωσε στη Washington Post: «Η κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών αμάχων και η εμβάθυνση της ανθρωπιστικής καταστροφής καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να διακόψει την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, που προορίζεται για επιθέσεις, προς την κυβέρνηση Νετανιάχου έως ότου γνωρίζουμε ότι όλα τα αιτήματα του προέδρου, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη Ράφα και την επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, θα γίνουν σεβαστά».

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς νέες εικόνες φρίκης από τον θύλακο με θύματα αμάχους έρχονταν στο φως.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ περιέγραψε για ακόμα μία φορά την κατάσταση στη Γάζα κάνοντας λόγο για «κόλαση επί της Γης».

Κλειστή η «πύλη» για βοήθεια

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο, καθώς η Ράφα αποτελούσε σημαντική «πύλη» εισόδου βοήθειας από την Αίγυπτο πριν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση και πάρει τον έλεγχο του περάσματος.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), το μεγαλύτερο δίκτυο ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σπαρασσόμενος από τον πόλεμο θύλακος υποφέρει από ανθρωπιστική καταστροφή σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα πολιτική λύση που θα μας επιτρέψει να έχουμε κατάπαυση του πυρός για να φτάσει η βοήθεια», δήλωσε στο Reuters η πρόεδρος της IFRC Κέιτ Φόρμπς.

Η Φορμπς τόνισε ότι είδε τη «φρικτή» κατάσταση στη Ράφα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της τον Φεβρουάριο, μήνες πριν το Ισραήλ εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.

«Δεν υπήρχε επαρκής στέγη. Δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχαν αρκετές τουαλέτες υγιεινής. Είχαμε ένα νοσοκομείο χωρίς εξοπλισμό… και δυστυχώς συνέβη αυτό που φοβόμουν, πλέον δεν υπάρχει αρκετό φαγητό», τόνισε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επισκευάσει την προβλήτα της Γάζας, που υπέστη ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, και ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις παραδόσεις βοήθειας μέσω αυτής.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς, με περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και απαγωγή 252 ομήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT