Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου έναν… πρώην σωματοφύλακά του και πιθανό διάδοχό του

Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου έναν… πρώην σωματοφύλακά του και πιθανό διάδοχό του

Η ταχεία ανέλιξη ενός στενού συμμάχου του ενοίκου του Κρεμλίνου, που θεωρείται και ο εκλεκτός ως επόμενος πρόεδρος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε τον Αλεξέι Ντιούμιν, έναν σύμβουλο και πρώην σωματοφύλακά του, ως γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου, ενός συμβουλευτικού σώματος προς τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Κρεμλίνο. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο Πούτιν τον έχει επιλέξει ως διάδοχό του.

Μετά την επανεκλογή του για μία ακόμη εξαετή θητεία νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο Πούτιν είχε πριν από μόλις 15 μέρες διορίσει τον Ντιούμιν σύμβουλό του σε θέματα της αμυντικής βιομηχανίας.

Το διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πούτιν για τον διορισμό του 51χρονου αξιωματούχου στη γραμματεία του Κρατικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου το πρωί της Τετάρτης.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως ο Πούτιν βλέπει στον Ντιούμιν τον διάδοχό του.

Ο 71χρονος Πούτιν ξεκινά μια νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, και δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιον μπορεί να ευνοήσει για να τον διαδεχθεί μια μέρα. Ωστόσο το όνομα του Ντιούμιν, μεταξύ άλλων, ήταν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Who is who

Ποιος είναι λοιπόν ο Αλεξέι Ντιούμιν, που χαρακτηρίζεται στενός συνεργάτης του προέδρου;

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1972 στο Κουρσκ από πατέρα στρατιωτικό και μητέρα δασκάλα.

Το 1995, εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουρών (FSO) και φρουρούσε τόσο τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν όσο και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομιρντίν.

Από τον Αύγουστο του 1999, ο Ντιούμιν εργαζόταν στη σωματοφυλακή του προέδρου Πούτιν κατά την πρώτη και τη δεύτερη θητεία του. «Ημουν μέλος μιας ομάδας αξιωματικών που εξασφάλιζε την ασφάλεια του προέδρου παντού – στη Ρωσία και στο εξωτερικό», έχει δηλώσει ο Ντιούμιν.

«Κάθε πρωί ξεκινούσε με μια αναφορά στον πρόεδρο για τις επιχειρησιακές εκθέσεις. Επρεπε να διαθέτω πληροφορίες για τις περιφέρειες, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μερικές φορές έπρεπε να δώσω οδηγίες στον υπουργό, να αναθέσω καθήκοντα στον επικεφαλής της περιφέρειας», έχει πει.

Το 2012 διορίστηκε υπαρχηγός της προεδρικής σωματοφυλακής και το 2014 διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (Ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών). Ηταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους πίσω από την προσάρτηση της Κριμαίας. Το 2015 διορίστηκε υφυπουργός Αμυνας.

Το 2016 εξελέγη κυβερνήτης της περιοχής Τούλα. Φέτος, στις 2 Μαΐου, εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν, στην οποία ο πρόεδρος τον συνεχάρη για την «εντυπωσιακή» ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή του.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT