Η Πολωνία ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία και δημιουργεί ζώνη ασφαλείας

Η Πολωνία ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία και δημιουργεί ζώνη ασφαλείας

Η Βαρσοβία θα επαναφέρει μια ουδέτερη ζώνη 200 μέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία θα επαναφέρει μια ουδέτερη ζώνη 200 μέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη, αφού ένας Πολωνός στρατιώτης δίνει μάχη για τη ζωή του ύστερα από επίθεση στα σύνορα.

Τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας αποτελούν σημείο ανάφλεξης αφότου οι πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021, όταν η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, φέρεται να άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή για να προσφέρει μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι αποσκοπούσε στην πρόκληση κρίσεως.

Η Λευκορωσία απορρίπτει την κατηγορία ότι βοηθά στη διοχέτευση μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Μας προτάθηκε να αποκαταστήσουμε γρήγορα την ουδέτερη ζώνη των 200 μέτρων σε αυτήν την περιοχή όπου είναι δυνατόν… είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μια τέτοια απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ο κ. Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου κοντά στα σύνορα.

Μια ζώνη ασφαλείας που εμπόδιζε πολίτες και εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να πλησιάσουν τα σύνορα εισήχθη αρχικά το 2021 από την προηγούμενη κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Εκείνη την εποχή, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κίνηση καθώς είπαν ότι παρεμπόδιζε τις προσπάθειες για βοήθεια μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που ήταν παγιδευμένοι στα σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα και οι συνοριοφύλακες έχουν αναφέρει ορισμένα βίαια περιστατικά.

Την Τρίτη, ένας Πολωνός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά, αφού μαχαιρώθηκε μέσα από τον φράχτη στα σύνορα.

Ο υπουργός Αμυνας Βλάντισλαβ Κόσινιαμ-Κάμις δήλωσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορα από τους 5.500 που βρίσκονται επί του παρόντος εκεί, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος θα είναι ο νέος τους αριθμός.

Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ζλότι (2,35 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT