CNN: Βόμβες αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στο πολύνεκρο χτύπημα στη Ράφα

CNN: Βόμβες αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στο πολύνεκρο χτύπημα στη Ράφα

«Η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού ενέχει πάντα κινδύνους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή», σύμφωνα με εμπειρογνώμονα που επικαλείται το CNN

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, σύμφωνα με ανάλυση εμπειρογνωμόνων που επικαλείται το CNN.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στα περίχωρα της νοτιότερης πόλης της Γάζας, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας και Παλαιστίνιους γιατρούς.

Η κλιμακούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα –όπου περίπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι έβρισκαν καταφύγιο πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την επιχείρησή του εκεί– προκάλεσε την άμεση διεθνή καταδίκη, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές κυβερνήσεις να καλούν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του.

Τα ισραηλινά τανκς εθεάθησαν να προελαύνουν περαιτέρω στη Ράφα την Τρίτη για πρώτη φορά στον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, σηματοδοτώντας νέα φάση στον πόλεμο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν αλλάζει την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ, υποδηλώνοντας ότι με το φονικό χτύπημα στη Ράφα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που θα επέβαλλε αλλαγές στην αμερικανική υποστήριξη.

Αμερικανική βόμβα GBU-39

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η ουρά αμερικανικής βόμβας GBU-39 μικρής διαμέτρου (SDB), σύμφωνα με τέσσερις εμπειρογνώμονες εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν βίντεο για λογαριασμό του CNN.

Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες, δήλωσε χθες Τρίτη στο CNN ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ.

CNN: Βόμβες αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στο πολύνεκρο χτύπημα στη Ράφα-1

Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Κομπ-Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού.

Κληθείσα να σχολιάσει σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στη Ράφα, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν γνωρίζω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή. Θα πρέπει να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς».

Κύριος προμηθευτής όπλων

Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλάμβανε 26 δισ. δολ. για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισ. δολ. σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισ. δολ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισ. δολ. για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

«Τραγικό λάθος»

Η ταυτοποίηση του πυρομαχικού από το CNN συνάδει με τον ισχυρισμό του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού αντιναυάρχου Ντάνιελ Χαγκάρι σε ενημέρωση για την τραγωδία χθες, Τρίτη.

Ο Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στο χτύπημα –το οποίο, όπως είπε, είχε στόχο ανώτερους διοικητές της Χαμάς– χρησιμοποιήθηκαν δύο πυρομαχικά με μικρές κεφαλές που περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι η φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα ήταν «τραγικό λάθος», αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την επιχείρησή του παρά τη διεθνή κατακραυγή και την προειδοποίηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT