Ευρωεκλογές: Ανοδος της Ακροδεξιάς με τη στήριξη και νέων ψηφοφόρων

Ευρωεκλογές: Ανοδος της Ακροδεξιάς με τη στήριξη και νέων ψηφοφόρων

Οι νεότεροι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τα αντιμεταναστευτικά και αντισυστημικά κόμματα σε ποσοστά αντίστοιχα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους ή ακόμη και μεγαλύτερα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες στις επερχόμενες ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 6 έως 9 Ιουνίου, αναμένεται να υποστηρίξουν κόμματα με αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τα αντιμεταναστευτικά και αντισυστημικά κόμματα σε ποσοστά αντίστοιχα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους ή ακόμη και μεγαλύτερα, σε αρκετές χώρες. Μεταξύ αυτών το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Φινλανδία, όπως προκύπτει από ανάλυση του Politico.

Στην Ολλανδία, το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές του 2023 με εκστρατεία στην οποία συνέδεσε την προσιτή στέγαση με τους περιορισμούς στη μετανάστευση – εστίαση που βρήκε απήχηση στους νέους ψηφοφόρους.

Στην Πορτογαλία, επίσης, το ακροδεξιό κόμμα Chega, που στα πορτογαλικά σημαίνει «αρκετά», αξιοποίησε την απογοήτευση των νέων για τη στεγαστική κρίση, μεταξύ άλλων ανησυχιών για ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. 

Nεαρές και Μελόνι

Η ανάλυση του Politico υποδεικνύει επίσης σημαντική διάσπαση του εκλογικού σώματος: Οι νεαρές γυναίκες ανέφεραν συχνά υποστήριξη προς τους Πράσινους και άλλα αριστερά κόμματα, ενώ τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κατέγραψαν ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ των νεαρών ανδρών με εξαιρέσεις, όπως στη Γαλλία.

Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις, η δημοτικότητα της Ακροδεξιάς δεν συνοδεύεται με στήριξη της νεολαίας.

Αυτό συνέβη το 2022, όταν οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κέρδισαν ευρεία υποστήριξη, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέοι προτίμησαν περισσότερο τα αριστερά κόμματα.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT