Ο Μπλίνκεν στη Μολδαβία εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Ο Μπλίνκεν στη Μολδαβία εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Η επίσημη επίσκεψη του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιείται τη στιγμή που η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου την Τετάρτη, πρώτο σταθμό της σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας με στόχο την εδραίωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις χώρες της περιοχής.

Η επίσημη επίσκεψη του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιείται τη στιγμή που η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ότι το να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση.

Στο Κισινάου, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τη φιλοευρωπαία πρόεδρο Μάια Σάντου και άλλους ανώτερους Μολδαβούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με πιέσεις από τη Μόσχα με σκοπό την αύξηση της ρωσικής επιρροής.

Ενεργειακή ανεξαρτησία

Ο Τζιμ Ο’Μπράιαν, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης για την Ευρώπη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν πιθανότατα «ισχυρό πακέτο» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Μολδαβίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Υπό τη Σάντου, η Μολδαβία καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έθεσε ως στόχο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ο’Μπράιαν πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, όπου η Μόσχα διατηρεί δύναμη ειρηνευτικών δυνάμεων και στρατιωτών έπειτα από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Μολδαβία, η οποία διεξάγει δημοψήφισμα τον Οκτώβριο για να κατοχυρώσει στο σύνταγμά της την προσπάθειa να ενταχθεί στην Ε.Ε., είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και θεωρεί ότι η ασφάλειά της συνδέεται στενά με την ικανότητα του Κιέβου να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Συνάντηση του ΝΑΤΟ

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στη συνέχεια στην Πράγα για να συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση των προετοιμασιών ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

«Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά θα υπάρξει ουσιαστική υποστήριξη προς τo Κίεβο καθώς εργάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ο’Μπράιαν.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσον οι σύμμαχοι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχουν για να πλήξει τη Ρωσία, θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί στη συνάντηση της Πράγας.

Σε δηλώσεις του στον Economist, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα μέλη της συμμαχίας να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζεται από ευρωπαϊκά μέλη της διατλαντικής συμμαχίας, αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT