Ε.Ε.: Νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Ε.Ε.: Νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Η νέα υπηρεσία ΑΙ θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου και θα απασχολεί 140 ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, δικηγόρους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής, οικονομολόγους και διοικητικό προσωπικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας, με σκοπό την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της Ε.Ε. για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν.

Η νέα υπηρεσία έχει έδρα στις Βρυξέλλες και θα είναι μέρος της διοικητικής δομής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας. Θα απασχολεί 140 ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, δικηγόρους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής, οικονομολόγους και διοικητικούς βοηθούς.

«Με τη νέα υπηρεσία και 140 ταλαντούχες γυναίκες και άνδρες, η Επιτροπή θα διαθέτει την αναγκαία εμπειρογνωσία για να να ενισχύσει τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου φορέα καθορισμού προτύπων, στον τομέα της AI. Η υπηρεσία θα προωθήσει ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα που θα είναι καινοτόμο, ανταγωνιστικό και θα σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, που εγκρίθηκε οριστικά στις 21 Μαΐου, προβλέπει τη σύσταση μιας υπηρεσίας AI που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η υπηρεσία έχει στόχο να καταστήσει δυνατή τη μελλοντική ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση της AI κατά τρόπο που θα προωθεί τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα και την καινοτομία, μετριάζοντας τους κινδύνους. Θα διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή της πράξης για την ΑΙ. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των φορέων διακυβέρνησης στα κράτη-μέλη. Η Υπηρεσία ΑΙ θα επιβάλει επίσης άμεσα τους κανόνες για τα μοντέλα ΑΙ γενικού σκοπού. Σε συνεργασία με τους προγραμματιστές ΑΙ, την επιστημονική κοινότητα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η Υπηρεσία ΑΙ θα συντονίζει την κατάρτιση κωδίκων πρακτικής αιχμής, θα διενεργεί δοκιμές και αξιολόγηση μοντέλων ΑΙ γενικού σκοπού, θα ζητά πληροφορίες και θα επιβάλλει κυρώσεις, όταν είναι αναγκαίο.

Για να διασφαλιστεί η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, η Υπηρεσία θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη και την ευρύτερη κοινότητα εμπειρογνωμόνων μέσω ειδικών φόρουμ και ομάδων εμπειρογνωμόνων. Σε επίπεδο Ε.Ε., η Υπηρεσία ΑΙ θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών-μελών.

Η υπηρεσία ΑΙ θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT