τα-πολλά-πρόσωπα-των-νέων-ευρωπαίων-563050873

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων

Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν πολλά πρόσωπα - και όλοι έχουν πολύ διαφορετικές ελπίδες, φιλοδοξίες και αιτήματα. Νεαροί ψηφοφόροι από όλη την ήπειρο εξηγούν τι τους παρακινεί ενόψει των ευρωεκλογών

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν πολλά πρόσωπα – και όλοι έχουν πολύ διαφορετικές ελπίδες, φιλοδοξίες και αιτήματα. Τι πιστεύει ένας Λιθουανός μηχανικός αυτοκινήτων για το προδιαγεγραμμένο τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης; Πώς αγωνίζεται ένας Ούγγρος φοιτητής νομικής για το κράτος δικαίου; Και γιατί οι περιβαλλοντολόγοι της Μάλτας είναι τόσο επικριτικοί απέναντι στην ΕΕ; Στα εννέα πορτρέτα που ακολουθούν, νεαροί ψηφοφόροι από όλη την ήπειρο εξηγούν τι τους παρακινεί ενόψει των ευρωεκλογών.

Αντρέα, ψυχολόγος από την Κροατία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-1

Η Αντρέα Μοσκατέλο είναι ψυχολόγος και εργάζεται σε κέντρο προσφύγων στο Ζάγκρεμπ. Με τη ΜΚΟ της φροντίζει τους αιτούντες άσυλο που περιμένουν μια απόφαση για την αίτησή τους, προσφέρει θεραπείες και παρακολουθεί καθημερινά την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων αυτών που καταφτάνουν στην Ευρώπη. Για την Αντρέα, ένα πράγμα είναι σαφές πριν από τις ευρωεκλογές: η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο υποστηρικτική προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Καμίλα, θαλάσσια βιολόγος από τη Δανία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-2

Η Καμίλα Λύνγκαρντ Λάρσεν είναι θαλάσσια βιολόγος στη βόρεια Δανία. Εργάζεται σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Ultfarms», το οποίο διερευνά εάν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμα. Συζητά για την εκτροφή φυκιών αλλά και την ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης. Αναρωτιέται τέλος αν η ΕΕ επενδύει αρκετά σε αυτό το καινοτόμο έργο.

Πέτρα, φοιτήτρια πολιτικών επιστημών από την Ουγγαρία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-3

Η Πέτρα σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στη Βουδαπέστη. Αγωνίζεται για περισσότερη δημοκρατία και κράτος δικαίου στη χώρα της. Εδώ και χρόνια, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναστέλλει το ένα μετά το άλλο, τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα.

Μαρία, ακτιβίστρια κατά της άμβλωσης από τη Σλοβακία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-4

Η Μαρία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσής της στη μαιευτική. Ενεργά θρησκευόμενη, αγωνίζεται για την αυστηρή απαγόρευση των αμβλώσεων – χωρίς εξαιρέσεις. Είναι μέλος του σλοβακικού κινήματος υπέρ της ζωής και κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η δεξιά στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κάνει πιο αισιόδοξη. Μέχρι τώρα δεν αισθανόταν ότι απολάμβανε επαρκούς εκπροσώπησης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Γιούριαν, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ολλανδία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-5

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους: μπορεί να κάνει διακρίσεις διότι οι αλγόριθμοι δεν είναι ουδέτεροι, μπορεί να έχουν προκαταλήψεις. Με το Ίδρυμα “Algorithm Audit”, ο αναλυτής δεδομένων, Γιούριαν Παρί, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα: Ο φορέας αυτός, με δημόσια χρηματοδότηση, εξετάζει τους κωδικούς των εφαρμογών AI και ενημερώνει το κοινό, τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις. Στόχος: διαφανής και δίκαιη τεχνητή νοημοσύνη.

Λεά, φοιτήτρια Εράσμους στη Μαδρίτη

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-6

Η Λεά θα σπουδάσει για ένα χρόνο στη Μαδρίτη. Αυτή η Γαλλίδα είναι μία από τους 1,2 εκατομμύρια φοιτητές Erasmus. Αν και είναι πεπεισμένη ότι οι σπουδές στο εξωτερικό κάνουν καλό στο βιογραφικό της, βλέπει με κριτική ματιά το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus. H υποτροφία δεν αρκεί για να πληρώσει διαμονή και φαγητό. Για τη Λεά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το Erasmus δεν προωθεί τις ίσες ευκαιρίες και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Βιτένις, μηχανικός αυτοκινήτων από τη Λιθουανία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-7

Ο Βιτένις μπορεί να είναι λάτρης του θορύβου του κινητήρα και της βενζίνης, αλλά για αυτόν τον Λιθουανό μηχανικό το μέλλον των μεταφορών στην Ευρώπη βρίσκεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ηδη αφιερώνει χρόνο σε αυτό, μετατρέποντας παλιούς κινητήρες ντίζελ σε ηλεκτρικούς. Απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035: αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ. Ισως δύσκολος αλλά απολύτως απαραίτητος σύμφωνα με τον Βιτένις.

Νικ, ορνιθολόγος από τη Μάλτα

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-8

Η Μάλτα είναι ένας σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά που έχουν περάσει τον χειμώνα τους στην Αφρική και επιστρέφουν στη βόρεια Ευρώπη την άνοιξη. Αλλά αυτή η στάση μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου, επειδή η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιτρέπει το κυνήγι την άνοιξη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Με τη ΜΚΟ του BirdLife Malta”, ο Νικ Γκαλέα προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία.

Λουίζ, γαλακτοπαραγωγός από την Ιρλανδία

Τα πολλά πρόσωπα των νέων Ευρωπαίων-9

Το άρμεγμα των αγελάδων και το τάισμα των μοσχαριών είναι η δουλειά των ονείρων της Λουίζ. Φροντίζει καθημερινά 200 βοοειδή. Αλλά η βοσκή που απαιτείται για αυτά τα βοοειδή παράγει πολλά νιτρικά άλατα στο έδαφος. Προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει το μέγεθος των κοπαδιών. Η Λουίζ μπορεί σύντομα να χρειαστεί να σφάξει πολλές αγελάδες. Η απώλεια αυτών των ζώων θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ως γαλακτοπαραγωγού.

Αυτό το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό πρόγραμμα παράγεται από τον γαλλογερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARTE και διατίθεται σε 8 γλώσσες μέσω μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας μέσων ενημέρωσης που συστάθηκε από την El Pais (Ισπανία), την Gazeta Wyborcza (Πολωνία), την Internazionale (Ιταλία), την Καθημερινή (Ελλάδα), τη Le Soir (Βέλγιο), το Telex (Ουγγαρία) σε συντονισμό με την ARTE. Το έργο κατέστη δυνατό με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης «Ευρωπαϊκές Πλατφόρμες ΜΜΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT