Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;

Πάνω από 400 εκατομμύρια πολίτες πρόκειται να ψηφίσουν στις φετινές ευρωεκλογές. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε, από τον ρόλο των ευρωβουλευτών μέχρι και την εσωτερική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

οδηγός-για-τις-ευρωεκλογές-ποιος-κυβε-563050768

Πώς γίνονται οι εκλογές σε όλα τα 27 κράτη-μέλη; Τι ακριβώς κάνει ένας ευρωβουλευτής; Και τι ρόλο παίζει τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Φτιάξαμε ένα οδηγό ώστε να απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 6ης και 9ης Ιουνίου.

1. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-1

Από την έγκριση και την τροποποίηση νομοθετικών προτάσεων μέχρι τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται για μια πενταετή θητεία συμμετέχουν σε σημαντικές συνεδριάσεις προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις, αλλά έχουν και εποπτικό ρόλο στους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

2. Σε ποιες πολιτικές παρατάξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές;

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-2

Υπάρχουν 705 ευρωβουλευτές και μόνο επτά πολιτικές ομάδες. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Υπάρχει το ΕΛΚ, οι S&D, οι Πράσινοι/EFA, το ID και το Renew Europe, για να αναφέρουμε μερικές. Αυτές οι ομάδες δημιουργούνται με βάση την ιδεολογία και όχι την εθνικότητα, ενώ συχνά καταφέρνουν να δημιουργήσουν συμμαχίες που ξεπερνούν τα πολιτικά κόμματα.

3. Ποιος είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών; 

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-3

Μεταξύ της σύνταξης νέων ευρωπαϊκών νομοθεσιών στις Βρυξέλλες, την ψήφιση νόμων στο Στρασβούργο και την εργασία στις εθνικές εκλογικές τους περιφέρειες, οι ευρωβουλευτές έχουν βαρύ πρόγραμμα. Εξασκούν τα διάφορα καθήκοντά τους που σκοπό έχουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Ομως τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

4. Τι σημαίνει “Spitzenkandidaten”;

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-4

Για να καθοριστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιείται η διαδικασία “Spitzenkandidaten”. Αντικατοπτρίζοντας τις εθνικές εκλογές, οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγουν τους βασικούς υποψήφιους που ανταγωνίζονται για αυτήν τη θέση. Ο αρχηγός της ομάδας που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους συνήθως γίνεται και επικεφαλής της Επιτροπής. Αλλά εφόσον η διαδικασία δεν είναι νομικά δεσμευτική, δεν γίνεται πάντα σεβαστή.

5. Ποιος κυβερνά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-5

Τι κοινό έχουν η Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Μάρτιν Σουλτς και η Σιμόν Βέιλ; Και οι τρεις έχουν υπάρξει πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διοικώντας το νομοθετικό σώμα της Ε.Ε., ο πρόεδρος ενορχηστρώνει την ατζέντα του και οδηγεί τη χάραξη των πολιτικών του.

Ενας οδηγός για τους ψηφοφόρους 

Οδηγός για τις ευρωεκλογές: Ποιος κυβερνά το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει «Spitzenkandidaten»;-6

Αυτό το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό πρόγραμμα παράγεται από τον γαλλογερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARTE και διατίθεται σε 8 γλώσσες μέσω μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας μέσων ενημέρωσης που συστάθηκε από την El Pais (Ισπανία), την Gazeta Wyborcza (Πολωνία), την Internazionale (Ιταλία), την Καθημερινή (Ελλάδα), τη Le Soir (Βέλγιο), το Telex (Ουγγαρία) σε συντονισμό με την ARTE. Το έργο κατέστη δυνατό με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης «Ευρωπαϊκές Πλατφόρμες ΜΜΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT