Ρωσία: Η παροχή F-16 στην Ουκρανία συνιστά «πυρηνικό οιωνό» από το ΝΑΤΟ

Ρωσία: Η παροχή F-16 στην Ουκρανία συνιστά «πυρηνικό οιωνό» από το ΝΑΤΟ

Θα καταστραφούν και αυτά όπως και όλα τα άλλα όπλα που στέλνει η Δύση, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θεωρεί τις προγραμματισμένες προμήθειες μαχητικών F-16 στην Ουκρανία ως «ενέργεια-σημάδι» του ΝΑΤΟ στον τομέα των πυρηνικών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA σήμερα, Πέμπτη.

«Προσπαθούν να μας δείξουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν σε τίποτα στην Ουκρανία», είπε ο κ. Λαβρόφ, αφού σημείωσε ότι τα μαχητικά F-16 είναι σε θέση να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα.

Οπως είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, η Ρωσία θα θεωρήσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως εσκεμμένο μήνυμα από το ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα, ενώ αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα όπλα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εμφάνισή τους δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με οποιονδήποτε τρόπο, δήλωσε.

«Τα μαχητικά F-16 αποτελούν εδώ και καιρό το κύριο μέσο παράδοσης στο πλαίσιο των λεγόμενων κοινών πυρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ, επομένως, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την προμήθεια αυτών των συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου ως μια σκόπιμη ενέργεια από το ΝΑΤΟ που μας δίνει σινιάλο στον τομέα των πυρηνικών», είπε.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα μεταφέρουν κάποιο μήνυμα στη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν προηγουμένως στους συμμάχους τους να μεταφέρουν αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και οι ίδιες συμμετέχουν στην εκπαίδευση ειδικών για τον χειριστή και τη συντήρησή τους. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στην Αριζόνα.

Τον Απρίλιο, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ είπε ότι 12 Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα.

Πηγή: Reuters, RIA Novosti

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT