Αυστραλία: «Χαρτοφυλάκιο» για την «αλλαγή της συμπεριφοράς ανδρών» εν μέσω κρίσης έμφυλης βίας

Αυστραλία: «Χαρτοφυλάκιο» για την «αλλαγή της συμπεριφοράς ανδρών» εν μέσω κρίσης έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία αποτελεί πλέον μάστιγα στην Αυστραλία όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 31 δολοφονίες γυναικών, και άλλες 64 το 2023

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενδοοικογενειακή βία να αποτελεί στην Αυστραλία τη νέα «εθνική κρίση», όπως τη χαρακτήρισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μια πολιτεία διόρισε ειδικό αξιωματούχο επιφορτισμένο για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των ανδρών. 

Η πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τζασίντα Aλαν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως ο βουλευτής Τιμ Ρίτσαρντσον ορίζεται ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός ειδικός σύμβουλος για την Αλλαγή Συμπεριφοράς των Ανδρών, θέση που αποτελεί πανεθνική πρωτιά. 

Οπως τόνισε η πρωθυπουργός, ο ρόλος του θα εστιάζει στην επίδραση του Ιντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις συμπεριφορές των ανδρών απέναντι στις γυναίκες και στην οικοδόμηση σχέσεων σεβασμού. Δεν θα είναι «εύκολη δουλειά, αλλά είναι σημαντική», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε τη Βικτώρια ένα ασφαλέστερο μέρος για γυναίκες και παιδιά και να εργαστούμε για τον τερματισμό της τραγωδίας των θανάτων γυναικών από άνδρες», έγραψε ο Ρίτσαρντσον στο Χ. 

Η έμφυλη βία αποτελεί πλέον μάστιγα στην Αυστραλία, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 31 δολοφονίες γυναικών, και άλλες 64 το 2023. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια γυναίκα και η κόρη της έπεσαν νεκρές από τα πυρά ενός άνδρα που φέρεται να προσπαθούσε να βρει την πρώην σύντροφό του και την κόρη του. «Οταν ο πατέρας μου δεν κατάφερε να μας βρει, δολοφόνησε την καλύτερη φίλη της μητέρας μου και την κόρη της» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κόρη του δράστη. 

Η χώρα έχει σειστεί από πολλαπλά επεισόδια βίας κατά γυναικών τον Απρίλιο, μεταξύ αυτών και η δολοφονία πέντε γυναικών σε εμπορικό κέντρο από ένοπλο, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν «προφανές» πως στόχευε γυναίκες. 

Η είδηση για τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου κατά της ενδοοικογενειακής βίας χαιρετίστηκε, ως επί το πλείστον, ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του θέματος, ενώ δημιουργεί εύλογες προσδοκίες κάμψης του φαινομένου.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και σφοδρές επικρίσεις κατά του νέου μέτρου. Η Τζέιν Χιουμ του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος, η οποία εκπροσωπεί τη Βικτώρια στην εθνική Γερουσία, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου. «Εμένα μου ακούγεται σαν μια μικρή βιτρίνα γύρω από ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα που αφορά μια πραγματική αλλαγή κουλτούρας», δήλωσε στο Sky News.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT