Το Χονγκ Κονγκ αποχαιρετά τη δημοκρατία καταδικάζοντας τους υπερμάχους της

Το Χονγκ Κονγκ αποχαιρετά τη δημοκρατία καταδικάζοντας τους υπερμάχους της

Η ανακοίνωσης της ποινής θα έρθει σε μεταγενέστερη ημερομηνία για όσους κρίθηκαν ένοχοι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ανατροπής του πολιτεύματος, ενώ μόνο δύο αθωώθηκαν, σήμερα Πέμπτη, σε μια δίκη-ορόσημο, που οι επικριτές του καθεστώτος λένε ότι συνιστά άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου της πόλης και στη φήμη της ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κόμβου.

Οι ετυμηγορίες στη μεγαλύτερη δίκη του Χονγκ Κονγκ κατά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έρχονται περισσότερα από τρία χρόνια αφότου η αστυνομία συνέλαβε 47 δημοκράτες σε επιδρομές τα ξημερώματα σε σπίτια σε όλη την πόλη. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για τη διάπραξη ανατροπής βάσει του αυστηρού νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε η Κίνα.

Η καταδίκη θα έρθει σε μεταγενέστερη ημερομηνία για όσους κριθούν ένοχοι, με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τρία χρόνια έως ισόβια για αυτό το αδίκημα. Τριάντα ένας κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους και τέσσερις από αυτούς έγιναν μάρτυρες κατηγορίας.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες επέκριναν τη δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των κατηγορουμένων. Στην ακρόαση συμμετείχαν διπλωμάτες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η καταδίκη θεωρείται ότι αποτελεί σαφή απόδειξη της απομάκρυνσης του Χονγκ Κονγκ από τα δημοκρατικά δεδομένα.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά γύρω από το Ανώτατο Δικαστήριο, με πολλούς ξένους διπλωμάτες να παρευρίσκονται εκεί. Δεκάδες αστυνομικοί και οχήματα περιπολούσαν στην περιοχή. Μερικοί έκαναν ουρά όλη τη νύχτα για να εξασφαλίσουν μια θέση.

«Ηρθα γιατί είναι ένα κρίσιμο στάδιο και μια ιστορική στιγμή» για το Χονγκ Κονγκ, είπε ένας άνδρας 35 ετών, που περίμενε από τα μεσάνυχτα. Οι κατηγορούμενοι «όλοι πάλεψαν υπέρ του εαυτού τους και του λαού του Χονγκ Κονγκ ελπίζοντας να επιτύχουν μια αλλαγή».

Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται για «φαύλο σχέδιο», ώστε να παραλύσει η κυβέρνηση στην πρώην βρετανική αποικία και να αναγκαστεί η ηγέτης της πόλης να παραιτηθεί εν μέσω προεκλογικής διαδικασίας για τις δημοτικές εκλογές του Ιουλίου 2020.

Οι δημοκράτες υποστηρίζουν ότι ήταν μια ανεπίσημη προσπάθεια επιλογής των ισχυρότερων υποψηφίων, ώστε να κερδίσουν μια ιστορική πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ.

Πολύ αυστηρό κατηγορητήριο

Συνοψίζοντας την ετυμηγορία τους, οι δικαστές έγραψαν ότι, εάν οι κατηγορούμενοι είχαν πετύχει, θα είχε δημιουργήσει «συνταγματική κρίση για το Χονγκ Κονγκ» και θα οδηγούσε σε «σοβαρή παρέμβαση, διαταραχή ή υπονόμευση της εκτέλεσης των καθηκόντων και των λειτουργιών σύμφωνα με τον νόμο της κυβέρνησης (Χονγκ Κονγκ)».

Αρκετοί κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών Οουεν Τσόου και Γκουίνεθ Χο, εμφανίστηκαν με πέτρες στο εδώλιο καθώς οι ετυμηγορίες παραδόθηκαν σε μια κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου.

Στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται επίσης οι πρώην δημοκρατικοί βουλευτές Λιουνγκ Κουόκ-χουνγκ, Λαμ Τσιουκ-τινγκ και Ελένα Γουόνγκ. Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν κάποιος από αυτούς θα ασκήσει έφεση.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT