Νότια Αφρική – Πρώτα αποτελέσματα: Το κόμμα του Μαντέλα χάνει την πλειοψηφία έπειτα από 30 χρόνια

Νότια Αφρική – Πρώτα αποτελέσματα: Το κόμμα του Μαντέλα χάνει την πλειοψηφία έπειτα από 30 χρόνια

Απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ANC θα σηματοδοτήσει την πιο δραματική πολιτική αλλαγή στη Νότια Αφρική μετά το τέλος του απαρτχάιντ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ενδέχεται να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατείχε επί 30 χρόνια, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές της Νότιας Αφρικής.

Απώλεια της εξουσίας από το ANC θα σηματοδοτήσει την πιο δραματική πολιτική αλλαγή στη χώρα από το τέλος του απαρτχάιντ.

Με βάση τα αποτελέσματα από το 13,9% των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό του ANC στις εκλογές της Τετάρτης ανέρχεται στο 42,6%, η φιλοεπιχειρηματική Δημοκρατική Συμμαχία (DA) συγκεντρώνει 25,8% και οι μαρξιστές Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) 8,5%, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Πολιτική αστάθεια

Εάν το ANC δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία, θα αναγκαστεί να συνάψει συμφωνία με ένα ή περισσότερα κόμματα για να κυβερνήσει – κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Το νοτιοαφρικανικό ραντ υποχώρησε κατά 1% έναντι του δολαρίου στις πρώτες συναλλαγές στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα, Πέμπτη, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, το ANC αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά το 42% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών που δημοσιοποίησε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SABC.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2019, το ANC είχε συγκεντρώσει το 57,5% των ψήφων, 20,8% το DA και 10,8% το EFF, ενώ το ποσοστό συμμετοχής είχε ανέλθει στο 66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η επόμενη ημέρα

Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής.

Καθώς το ANC παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, ο ηγέτης του Σίριλ Ραμαφόζα είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του προέδρου, αν και μία κακή εμφάνιση θα μπορούσε να τον καταστήσει ευάλωτο, ενισχύοντας τις φωνές αμφισβήτησής του στο εσωτερικό του κόμματος.

Με βάση τον νόμο, η εκλογική επιτροπή θα έχει επτά ημέρες για να ανακοινώσει τα πλήρη αποτελέσματα, ωστόσο συνήθως αυτό γίνεται πιο γρήγορα.

Στις τελευταίες εκλογές του 2019, που πραγματοποιήθηκαν Τετάρτη, όπως και φέτος, τα τελικά αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο.

Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί εντός 14 ημερών από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και η πρώτη του πράξη θα πρέπει να είναι η εκλογή του προέδρου της χώρας.

Αυτό σημαίνει πως αν το ANC έχει χάσει την πλειοψηφία, θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες εντατικών και περίπλοκων διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ανεργία και εγκληματικότητα

Το ANC έχει κερδίσει σε όλες τις εθνικές εκλογές που διεξάγονται ανά πέντε χρόνια, έπειτα από τις εκλογές-ορόσημο του 1994 και οι οποίες σηματοδότησαν το τέλος του απαρτχάιντ και την άνοδο του Νέλσον Μαντέλα στην προεδρία.

Ωστόσο, από εκείνες τις ημέρες, η υποστήριξη προς το ANC έχει «ψαλιδιστεί» λόγω της απογοήτευσης για την υψηλή ανεργία και την εγκληματικότητα, τις συχνές διακοπές ρεύματος και τη διαφθορά.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως το ANC συγκεντρώνει 37,8%, το DA 28,2%% και το EFF 11,1% στην επαρχία-κλειδί Γκαουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει την επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας Γιοχάνεσμπουργκ και τις κωμοπόλεις Σοβέτο και Αλεξάντρα.

Ο παράγοντας Ζούμα

Στην Κουαζούλου-Νατάλ, πολυπληθή ανατολική επαρχία όπου βρίσκεται η μεγάλη πόλη του Ντούρμπαν, ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, το uMkhonto we Sizwe (MK), κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις, συγκεντρώνοντας το 42,3% των ψήφων έναντι 20,1% για το ANC.

Ο Ζούμα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος το 2018 έπειτα από σειρά σκανδάλων και έκτοτε έχει έρθει σε ρήξη με την ηγεσία του ANC.

Το MK, που πήρε το όνομά του από την ένοπλη πτέρυγα του ANC την εποχή του απαρτχάιντ, αφαίρεσε ψήφους τόσο από το ANC όσο και από το EFF, ιδίως στην Κουαζούλου-Νατάλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT