Λεπέν: Ο Μακρόν θέλει να βάλει τη Γαλλία σε πόλεμο με τη Ρωσία

Λεπέν: Ο Μακρόν θέλει να βάλει τη Γαλλία σε πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θέλει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να «εξουδετερώσει» ρωσικές βάσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να «εξουδετερώσει» ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, ότι επιθυμεί η Γαλλία «να εισέλθει πλήρως» στον πόλεμο με τη Μόσχα.

Αυτό «θα ήταν ένα επιπλέον βήμα εμπλοκής σε αυτή τη σύγκρουση», το οποίο «θα δημιουργούσε τρομερό κίνδυνο για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας» και «για την ακεραιότητα του εδάφους μας», δήλωσε στο franceinfo η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού (RN), καταγγέλλοντας «μηχανικές εισόδου σε παγκόσμιο πόλεμο».

Την Τρίτη, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να «εξουδετερώνει» τις βάσεις απ’ όπου η Μόσχα εκτοξεύει τους πυραύλους της εναντίον του ουκρανικού εδάφους.

Το θέμα διχάζει το δυτικό στρατόπεδο. «Oπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Γερμανία, είμαι αντίθετη στο να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της έχουμε παράσχει», δήλωσε η Λεπέν, υπενθυμίζοντας εν παρόδω ότι υποστηρίζει «την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία».

Η επικεφαλής της άκρας δεξιάς υποστήριξε εξάλλου ότι ο αρχηγός του κράτους «προφανώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει» ότι το Παρίσι «θα στείλει γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό» στην Ουκρανία, στην προκειμένη περίπτωση «εκπαιδευτές» και «σε μεγάλους αριθμούς».

Η Λεπέν εξέφρασε τη λύπη της «για άλλο ένα επιπλέον βήμα που είναι ανησυχητικό», καθώς, σύμφωνα με την ίδια, πρέπει «να προσφέρουμε στρατιωτική βοήθεια» στο Κίεβο «χωρίς να στείλουμε στρατεύματα».

Εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη» στη ρωσοουκρανική σύγκρουση, τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος (στη σύγκρουση αυτή) είναι να γίνει διαπραγμάτευση και η Ουκρανία να μπορέσει να προσέλθει σε αυτή με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT