«Η Γαλλία κοντά στην αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία»

«Η Γαλλία κοντά στην αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία»

Το Παρίσι ελπίζει να ηγηθεί συνασπισμού χωρών που θα προσφέρουν βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, παρόλο που κάποιοι από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή άμεση σύγκρουση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες συμμάχων και τις επικρίσεις της Ρωσίας.

Ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Οι διπλωμάτες εξήγησαν ότι το Παρίσι ελπίζει να ηγηθεί συνασπισμού χωρών που θα προσφέρουν βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, παρόλο που κάποιοι από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Εκατοντάδες εκπαιδευτές

Η Γαλλία θα στείλει αρχικά περιορισμένο αριθμό στελεχών για να αξιολογήσουν λεπτομέρειες για την αποστολή πριν στείλει αρκετές εκατοντάδες εκπαιδευτές, όπως ανέφεραν δύο από τους διπλωμάτες.

Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί σε αποναρκοθέτηση, συντήρηση εξοπλισμού και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρασχεθούν από τη Δύση, όπως τόνισαν.

Το Παρίσι θα χρηματοδοτήσει, θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει επίσης ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

«Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι την επόμενη εβδομάδα», όπως ανέφερε μία από τις πηγές.

Στη Γαλλία ο Ζελένσκι στις 6 Ιουνίου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου, στην 80ή επέτειο της Ημέρας της Νορμανδίας, όταν οι στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν για να εκδιώξουν τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη ημέρα θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Το Κίεβο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει υπογράψει όλα τα έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα ουκρανικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας «διευκρινίζοντας» ανακοίνωσε ότι το Κίεβο είχε εκφράσει ενδιαφέρον για σχέδιο που περιλαμβάνει την υποδοχή ξένων εκπαιδευτών από τον Φεβρουάριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε την παρουσία τακτικού γαλλικού στρατού στην Ουκρανία ως βήμα προς μία παγκόσμια σύγκρουση.

Συζήτηση για συνασπισμό

Η Γαλλία έχει εκπαιδεύσει περίπου 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το έχει κάνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η νέα αποστολή δεν θα είναι υπό την αιγίδα της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, όπως ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Μιλώντας έπειτα από γαλλογερμανική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν δεν διέψευσε το ενδεχόμενο αποστολής εκπαιδευτών μετά τα ουκρανικά σχόλια, τονίζοντας ότι δεν σχολιάζει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να έρθουν».

Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση σε ουκρανικό έδαφος ήταν μεταξύ των θεμάτων που είχαν συζητηθεί από τον Φεβρουάριο.

«Οπως όλα τα σχέδια που συζητήθηκαν τότε, και το κομμάτι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο εργασίας με τους Ουκρανούς, ιδίως για την κατανόηση των ακριβών αναγκών τους», όπως ανέφερε.

Συμμετοχή κρατών της Βαλτικής

Τα κράτη της Βαλτικής έχουν στο παρελθόν αναφέρει ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μαζί με τη Γαλλία σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Λιθουανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνασπισμό υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για παράδειγμα, ο οποίος θα εκπαίδευε στρατιώτες στην Ουκρανία», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στη γαλλική τηλεόραση LCI στις 20 Μαΐου.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέτασαν την Τρίτη το ενδεχόμενο εκπαίδευσης ουκρανικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά δεν κατέληξαν σε κοινή θέση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT