Ευρωεκλογές 2024: «Οι ακροδεξιοί θα ξεπεράσουν τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ»

Ευρωεκλογές 2024: «Οι ακροδεξιοί θα ξεπεράσουν τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ»

Ωστόσο, οι κατακερματισμένες δυνάμεις της Ακροδεξιάς θεωρείται απίθανο να ενωθούν σε ένα ενιαίο πολιτικό μπλοκ, σημειώνει το Politico

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωβουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, καθώς τα κατακερματισμένα κόμματα της Ακροδεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ενωθούν. Αντανακλά, ωστόσο, τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με το «Poll of Polls» του Politico, στο επερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο υπολογίζεται ότι το ΕΛΚ θα εξασφαλίσει 170 έδρες. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) –οι δύο δεξιότερες πολιτικές ομάδες– οδεύουν για περίπου 144 έδρες.

Υπάρχουν όμως και άλλα ακροδεξιά κόμματα που δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Τέτοια είναι για παράδειγμα η AfD η οποία προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ορμπαν, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες. Με αυτά τα δύο κόμματα και μερικά ακόμα που βρίσκονται σε παρόμοιο πολιτικό φάσμα, οι ακροδεξιοί βουλευτές του νέου ευρωκοινοβουλίου φτάνουν τους 184. 

Το πώς αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα κινηθούν μετά τις ευρωεκλογές παραμένει άγνωστο. 

Η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας φέρεται να επιθυμεί μαζί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να είναι το πιο ισχυρό κόμμα στην ομάδα των ID, ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι είναι πιθανό να είναι επίσης το πιο ισχυρό κόμμα στην ομάδα των ECR. Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, αλλά έχει επίσης λάβει πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT