Ουκρανία: Πίεση σε Μπάιντεν να επιτρέψει πλήγματα εντός Ρωσίας από αμερικανικά όπλα

Ουκρανία: Πίεση σε Μπάιντεν να επιτρέψει πλήγματα εντός Ρωσίας από αμερικανικά όπλα

Η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυξάνεται ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται η Δύση για να πλήξει ρωσικό έδαφος

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυξάνεται ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Δύση για να πλήξει ρωσικό έδαφος. Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό θα «προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χαρκόβου έχει υποστεί εβδομάδες επιθέσεων από τη Ρωσία, που συχνά εξαπολύονται από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η δήλωση Μπλίνκεν ακολούθησε τα σχόλια που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Ο κ. Μακρόν έχει ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ μιας πιο άμεσης παρέμβασης στον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να στρέφονται προς αυτή την ιδέα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά εκπρόσωπός του στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό μας έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει την προσβολή στόχων στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα. Επιπλέον, αυτήν την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολωνικά όπλα «όπως αυτοί κρίνουν σκόπιμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλουν όρια στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της. 

Η Ρωσία αντέδρασε οργισμένα στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος. «Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν νευρικές για την προοπτική αυτή. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας αντ’ αυτού.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αν και το έκανε χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα «χωρίς όρους» στην Ουκρανία.

Αλλες χώρες ήταν πιο πρόθυμες να δώσουν στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους εντός της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα, άρματα μάχης και συστήματα αεράμυνας. Από τον Απρίλιο, έχουν επίσης στείλει στην Ουκρανία την πιο μεγάλης εμβέλειας έκδοση των πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να πλήξουν ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στην πόλη Ορσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Πηγή: BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT