Τουρκία: Ξεφυτρώνουν νέες αμυντικές βιομηχανίες στη σκιά του Ουκρανικού

Τουρκία: Ξεφυτρώνουν νέες αμυντικές βιομηχανίες στη σκιά του Ουκρανικού

Το «κινηματογραφικό» στόρι ανάδυσης της Arca Defense, που μεγάλωσε σε μια νύχτα και τώρα ετοιμάζεται να αρχίσει να στέλνει στην Ουκρανία βλήματα μέσω ΗΠΑ

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να αποτελεί και το σενάριο κινηματογραφικού θρίλερ καθώς έχει απ’ όλα: όπλα και πακέτα με χρήματα που αλλάζουν χέρια, αγοραπωλησίες οικοπέδων και «ημετέρους», διακρατικές προεκτάσεις, πολιτικές διασυνδέσεις και έναν εν εξελίξει πόλεμο που ως πανδαμάτορας πλαισιώνει την πλοκή.

Eνα οικόπεδο που πουλήθηκε «νύχτα» σε τιμή υποπολλαπλάσια της αρχικής· μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες που είχαν προηγηθεί στο παρασκήνιο· ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται δημιουργώντας… ευκαιρίες· και η «made in Turkiye» βιομηχανία όπλων που αποκτά νέα κλαδιά μεγαλώνοντας: Oλα αυτά έρχονται να συνθέσουν το «κινηματογραφικό» στόρι της ανάδυσης μιας νέας τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το όνομα αυτής: Arca Defense ή Arca Savunma Sanayi Ticaret τουρκιστί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ή μάλλον από το τέλος προς την αρχή.

Το οικόπεδο

Στις 25 Απριλίου του 2024, ένας κτηματομεσίτης προσήλθε στις αρμόδιες Αρχές της Αγκυρας, σε εφορία και εισαγγελία εν προκειμένω, υποβάλλοντας καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά αντίστοιχα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, υπήρχε ένα οικόπεδο στην περιοχή Σιντζάν κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα το οποίο ήταν για ένα διάστημα έξι μηνών προς πώληση, χωρίς η τιμή του να έχει πέσει κάτω από τα 149,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Ωστόσο ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, αυτή η τιμή υποχώρησε κατακόρυφα, στα 54,9 εκατ. λίρες, από τα 4,3 εκατ. ευρώ δηλαδή στο 1,6 εκατ. ευρώ, και εκείνο πουλήθηκε, προφανώς σε κάποιον εκ των προτέρων και εκ των έσω «μιλημένο» αγοραστή.

Υπό άλλες συνθήκες, τα κτηματομεσιτικά ντιλ της τουρκικής πρωτεύουσας δεν θα προκαλούσαν διεθνές ενδιαφέρον. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει… λόγω αγοραστή.

Ο αγοραστής 

Οπως αναφέρει ο Μπαχαντίρ Οζγκιούρ σε μαρκοσκελές άρθρο του στην τουρκική Duvar, το εν λόγω οικόπεδο κατέληξε στα χέρια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Arca Defense η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί ένα εργοστάσιο που θα παράγει βλήματα πυροβολικού για την τροφοδοσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τι εστί, όμως, Arca Defense;

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει γιγαντωθεί, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια. Εάν ανατρέξει κανείς για παράδειγμα στη λίστα με τις 100 κορυφαίες διεθνώς αμυντικές βιομηχανίες του DefenseNews για το έτος 2023, θα βρει τέσσερις τουρκικές επιχειρήσεις: την Aselsan στη θέση 47, την Turkish Aerospace Industries-TAI στη θέση 58, τη Roketsan στη θέση 80 και την Askeri Fabrika ve Tersane Isletme στη θέση 100. Πασίγνωστη είναι πια διεθνώς και η κατασκευάστρια των τουρκικών drones Bayraktar και Akıncı, Baykar, που ανήκει στον γαμπρό του προέδρου Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.

Τουρκία: Ξεφυτρώνουν νέες αμυντικές βιομηχανίες στη σκιά του Ουκρανικού-1
(AP Photo/Kin Cheung)

Η βιομηχανία 

Ακόμη και στις τάξεις των επαϊόντων ωστόσο, το όνομα Arca Defense ήταν μέχρι πρότινος μάλλον άγνωστο.

Σύμφωνα με περσινά δημοσιεύματα φιλορωσικών ιστοχώρων, η εν λόγω εταιρεία είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία μέσω… Σερβίας και Σλοβακίας.  

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg είχε κάνει μια πρώτη αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία σε άρθρο του πριν από περίπου δύο μήνες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο άρθρου υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ στρέφονται στην Τουρκία για εκρηκτικά, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί τις προμήθειες», το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει πια συνάψει συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες όπως είναι η Repkon και η Arca Defense για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών που θα σταλούν στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι εκείνο το άρθρο του Bloomberg είχε γραφτεί πριν από την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. Ως φαίνεται ωστόσο, πέρα από τις όποιες αλλαγές προγράμματος, κάποιες συμφωνίες μάλλον έχουν έρθει για να μείνουν.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Τι εστί Arca Defense;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μπαχαντίρ Οζγκιούρ στην Duvar, η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε την περίοδο 2019-2020 από έναν 40άρη έμπορο από το Τσορούμ ονόματι Ισμαήλ Τερλεμέζ. Με τον Τερλεμέζ είχαν όμως συνεργαστεί επιχειρηματικά στο πρόσφατο παρελθόν και ορισμένα πάλαι ποτέ στελέχη του κυβερνώντος ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως για παράδειγμα ο Σαβάς Μπαλτζίκ από το Σισλί, ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει λάβει εργολαβίες τα περασμένα χρόνια μεταξύ άλλων και από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.  

Τουρκία: Ξεφυτρώνουν νέες αμυντικές βιομηχανίες στη σκιά του Ουκρανικού-2
Ο Ισμαήλ Τερλεμέζ.

Οι εγκαταστάσεις 

Οι εγκαταστάσεις της Arca, ή τουλάχιστον οι πιο πολλές από αυτές, βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη του Τσορούμ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν τον Αύγουστο του 2022.   

Στο πλαίσιο περσινού δημοσιεύματος στην Çorum Haber, ο Τερλεμέζ παρουσιαζόταν να ευχαριστεί προσωπικά τον ίδιο τον Ερντογάν αλλά και τον Μουχσίν Ντερέ που είχε διατελέσει υφυπουργός Αμυνας της Τουρκίας.

Τουρκία: Ξεφυτρώνουν νέες αμυντικές βιομηχανίες στη σκιά του Ουκρανικού-3
Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Τσορούμ το 2017. (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP)

Μόλις πριν από τρία χρόνια ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με όσα είχαν τότε καταγγείλει βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο (γεννηθείς το 1982) Ισμαήλ Τερλεμέζ φέρεται να είχε υπογράψει μια άλλη συμφωνία με το τουρκικό κράτος, ως εκπρόσωπος τότε μιας άλλης τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ονόματι NEPSA από την οποία η τουρκική κρατική MKE επρόκειτο να αγοράσει σφαίρες.

Στην πορεία ωστόσο, το όνομα NEPSA χάθηκε… δίνοντας τη θέση του σε μια νέα βιομηχανία ονόματι Arca η οποία υπογράφει πια συμφωνίες και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στην αμυντική έκθεση SAHA στην Κωνσταντινούπολη… χωρίς όμως να έχει καν λειτουργική ιστοσελίδα («under construction» έλεγε στη σελίδα υποδοχής του ο ιστοχώρος arcadefense.com.tr στις 30 Μαΐου)…

«Η Arca Defense έγινε ένας από τους σημαντικούς παίκτες στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εχει σημειώσει σημαντική επιτυχία τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει», έγραφε η εφημερίδα Ordu Yorum πέρυσι. Οσο για το μέλλον, εκείνο διαγράφεται, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT