ΝΑΤΟ: Κρίσιμες επαφές στην Πράγα για τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο – Η στάση των χωρών

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες επαφές στην Πράγα για τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο – Η στάση των χωρών

Φουντώνει η συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα των ουκρανικών δυνάμεων να πλήττουν και το ρωσικό έδαφος με νατοϊκά όπλα. Οι χώρες που ζητούν επανεξέταση των περιορισμών και αυτές που θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση με τη Μόσχα

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η ανεπίσημη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με φόντο τις έντονες συζητήσεις στους κόλπους του για το αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να πλήττουν το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Στόλτενμπεργκ: Εχει έρθει η ώρα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» ανέφερε σε ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. «Ομως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οι δυτικές χώρες εμφανίζονται διχασμένες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία, υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα, όμως άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες επαφές στην Πράγα για τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο – Η στάση των χωρών-1
REUTERS

Αρνητική στάση από Βέλγιο και Γερμανία, θετική η Γαλλία

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, τόνισε προ ημερών ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από φέτος στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως τα αρμάτα μάχης Leopard.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων. Ο κ. Μακρόν έχει ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ μιας πιο άμεσης παρέμβασης στον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να στρέφονται προς αυτή την ιδέα.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στη χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ουκρανία πυραύλους μακρού βεληνεκούς, τους Taurus, τους οποίους ζητά με επιμονή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολωνικά όπλα «όπως αυτοί κρίνουν σκόπιμο».

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν νευρικές για την προοπτική αυτή. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας αντ’ αυτού.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε, δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη παράσχει όπλα «χωρίς όρους» στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. «Εκτιμούμε πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντε.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη», πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα. «Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη», τόνισε ο Μπαρθ Αϊντε.

Παράλληλα, η Ολλανδία επιδιώκει να πείσει ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία να παραχωρήσουν ορισμένα αναγκαία εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση ακόμη ενός συστήματος Patriot για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολονγκρεν.

Επιφυλακτική η Ουάσιγκτον

Η Ουάσινγκτον διατηρεί προς το παρόν τις επιφυλάξεις της. «Δεν έχω καμία νέα πληροφορία για το θέμα», δήλωσε χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν άφησε ωστόσο περιθώρια για αλλαγή της στάσης της χώρας του. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «θα προσαρμόσουν» τη βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας.

«Αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. 

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες επαφές στην Πράγα για τη χρήση δυτικών όπλων από το Κίεβο – Η στάση των χωρών-2
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Φωτο:AP

Ρωσία: «Πολεμοχαρείς δηλώσεις»

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι «ενθαρρύνει» την Ουκρανία να παρατείνει τη σύγκρουση εναντίον του ρωσικού στρατού. «Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, άρχισαν αυτές τις τελευταίες ημέρες, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το κάνουν εσκεμμένα. Ακούμε πολλές πολεμοχαρείς δηλώσεις. Ενθαρρύνουν την Ουκρανία με όλα τα δυνατά μέσα για να συνεχίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους.

Ομως, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «όλο αυτό θα έχει φυσικά και αναπόφευκτα συνέπειες και θα είναι, σε τελική ανάλυση, σε βάρος των συμφερόντων των χωρών εκείνων οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο της κλιμάκωσης».

Στο ΝΑΤΟ ο συντονισμός της στρατιωτικής βοήθειας

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι εμφανίζονται πάντως πιο ενωμένοι στο θέμα της μεταφοράς από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ της ευθύνης για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο συντονισμός αυτός γίνεται σήμερα από την Ουάσιγκτον, αφού το ΝΑΤΟ είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να τον αναλάβει για να αποφύγει μία κλιμάκωση με τη Μόσχα. Σήμερα, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για μία τέτοια απόφαση, η οποία θα επιτρέψει τη συνέχεια στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στην περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT