Politico: «Πράσινο» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα των ΗΠΑ

Politico: «Πράσινο» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αποκλειστικά πέριξ του Χάρκοβο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει, μυστικά, επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αποκλειστικά πέριξ του Χαρκόβου, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες δύο πηγές ενήμερες για την υπόθεση που επικαλείται το Politico. 

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για αντεπίθεση στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων που επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τις επιτεθούν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική σχετικά με τα πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση για το ζήτημα, μετά την έναρξη της πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, μετέφερε αξιωματούχος. Πριν λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν στην Ουκρανία την «ευελιξία» να αμυνθεί, στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο.

Ετσι, το Κίεβο μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, αλλά και για να στοχεύσει στρατεύματα στα ρωσικά σύνορα, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων επέμεινε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια μία μεγάλη στροφή για την Ουάσιγκτον, που αναθεώρησε εξαιτίας της ρωσικής προέλασης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως μια απόφαση είτε είχε ήδη ληφθεί είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είναι υπέρ της άρσης περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν ίσως επιτρέψει πλήγματα επί ρωσικού εδάφους με νατοϊκά όπλα, τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό θα «προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δεν απέκλεισε πιθανή αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Οι εν λόγω δηλώσεις ήρθαν αφότου κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. 

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν την κίνηση τόσο δημοσίως όσο και κεκλεισμένων των θυρών, ενώ κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στο Κογκρέσο πως η χαλάρωση των περιορισμών θα είχε «στρατιωτική αξία».

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως η Ουκρανία έχει πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας που δεν σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή. Αλλωστε οι ΗΠΑ έχουν υπογραμμίσει «εντόνως» πως το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα μόνο για να πλήττει άμεσα ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους που αφορούν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ουκρανοί αξιωματούχοι σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας πίεζαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική της από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο. Για εβδομάδες υποστηρίζαν ότι η αδυναμία επίθεσης της Ουκρανίας σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα δυσχέραινε την αμυντική δυνατότητα στο Χάρκοβο αλλά και στην ύπολοιπη χώρα. 

Σε μια συζήτηση με τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Oστιν την Τετάρτη, ο Ουκρανός ομόλογός του Ρουστέμ Ουμέροφ πίεσε ιδιαιτέρως για τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT