Ινδία: Βράζει το Νέο Δελχί με 52 βαθμούς

Ινδία: Βράζει το Νέο Δελχί με 52 βαθμούς

Υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ινδίας, που βιώνει τον χειρότερο καύσωνα στην ιστορία της

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Θερμοκρασίες 52,6 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν χθες στην ινδική πρωτεύουσα, με το πρωτοφανές κύμα καύσωνα να αναμένεται να υποχωρήσει σήμερα. Περισσότερες από 37 πόλεις στη βόρεια και κεντρική Ινδία κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα θερμοκρασίες υψηλότερες από 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι υπέκυψαν από θερμοπληξία.

Εάν ομάδα μετεωρολόγων της αρμόδιας υπηρεσίας της χώρας επιβεβαιώσει τη μέτρηση των 52,6 βαθμών, ο καύσωνας στο Δελχί θα είναι ο ισχυρότερος στην ιστορία της πόλης. Οι Αρχές της ινδικής πρωτεύουσας προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα σε πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν να σπαταλούν νερό, καθώς έχουν σημειωθεί μεγάλες ελλείψεις τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες συνοικίες.

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος έσπασε και αυτή κάθε προηγούμενο ρεκόρ στο Δελχί, με τους κατοίκους να στρέφονται στα κλιματιστικά και σε ανεμιστήρες οροφής για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Πολλά δικαστήρια διέκοψαν τις εργασίες τους αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αίθουσες δεν διέθεταν κλιματισμό. Ο ιατρός Τσαντρακάν Λαχαρίγια λέει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. «Πέρα από τους προφανείς κινδύνους για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ο καύσωνας απειλεί κυρίως τους άστεγους και τους εργάτες που αναγκάζονται να δουλέψουν στο ύπαιθρο», λέει ο ιατρός.

Ο κυβερνήτης του Νέου Δελχί διέταξε χθες τη χορήγηση τρίωρου αμειβόμενου διαλείμματος και την παροχή πόσιμου νερού στους εργάτες οικοδομών στην πρωτεύουσα. Ο καύσωνας οφείλεται σε μετακίνηση θερμών αέριων μαζών από την έρημο του Ραζαστάν στη βόρεια Ινδία προς τα νότια. Οι πόλεις του Τσούρου και της Σίρσα στο κρατίδιο του Ραζαστάν κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών. Στη μεγαλούπολη Τζαϊπούρ του κρατιδίου, τρεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από θερμοπληξία.

Δεκάδες μαθητές δημοτικού σχολείου μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Σεϊκπούρα του κρατιδίου του Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία, εμφανίζοντας συμπτώματα αφυδάτωσης και λιποθυμίας. Στην υπό ινδική διοίκηση μουσουλμανική περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ στις υπώρειες των Ιμαλαΐων, προσπάθειες κατέβαλαν χθες δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές που ευνόησε ο καύσωνας στα δάση κωνοφόρων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εκτιμά ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι το ξέσπασμα του μουσώνα στα μέσα Ιουνίου. Αυτόν τον μήνα, τα κρατίδια του Γκουτζαράτ και του Ραζαστάν κατέγραψαν εννέα και δώδεκα ημέρες καύσωνα αντίστοιχα, με θερμοκρασίες μεταξύ 45 και 50 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT