Σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό πλέον η Λωρίδα της Γάζας

Σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό πλέον η Λωρίδα της Γάζας

Aμεσος ο κίνδυνος του λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ – Το Ισραήλ επιτρέπει την εισαγωγή τροφίμων στη Γάζα, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο αποκλεισμός της παλαιστινιακής Λωρίδας είναι πλέον καθολικός. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απέκτησαν «επιχειρησιακό έλεγχο» σε ολόκληρο τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας». Πρόκειται μια στενή λωρίδα γης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους λίγων εκατοντάδων μέτρων, που λειτουργούσε ως ουδέτερη ζώνη και αποτελούσε τη μόνη δίοδο ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακο και στον έξω κόσμο.

«Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας λειτουργούσε ως παροχή οξυγόνου για τη Χαμάς, η οποία συνήθιζε να εισάγει μέσω αυτής της ζώνης όπλα στη Γάζα», υποστήριξε ο Χαγκάρι. Στις 15 Μαΐου, Ισραηλινός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι η ισλαμική οργάνωση διέθετε 50 υπόγεια τούνελ που συνέδεαν τη Γάζα με τη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, εκφράζοντας την ανησυχία πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φυγάδευση ανώτατων στελεχών της Χαμάς και Ισραηλινών ομήρων στο αραβικό κράτος. Το Κάιρο είχε αρνηθεί την ύπαρξη παρόμοιων τούνελ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υποστήριξε ότι, στη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Ράφα, οι στρατιώτες του ανακάλυψαν 20 τούνελ, μαζί με μεγάλα αποθέματα όπλων και εκρηκτικών.

Αργότερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι 300 μαχητές της Χαμάς έχουν εξοντωθεί στις τρεις εβδομάδες των επιχειρήσεων. Τουλάχιστον 12 άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα χθες τα χαράματα. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από αεροπορικό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ενώ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχασε άλλον ένα στρατιώτη στη Ράφα, ενώ δύο Ισραηλινοί λοχίες σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο έξω από εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών στη Γάζα οφείλονται πλέον όχι σε βομβαρδισμούς, αλλά στην πείνα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης εκτιμά πως για να αποτραπεί ο άμεσος κίνδυνος λιμού χρειάζονται τουλάχιστον 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα, αλλά από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ράφα περνούν 20 έως το πολύ 150. Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν ξανά την εισαγωγή τροφίμων από το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος για τη μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα δεν σταμάτησε να λειτουργεί παρά τη ζημιά στην πλωτή εξέδρα που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ και η οποία θα αποκατασταθεί το επόμενο δεκαήμερο. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναγνώρισε χθες την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, μετά τις Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία.

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, αργά χθες το βράδυ αντιπροσωπεία της Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα».

Αναταράξεις προκάλεσε στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ η κατάθεση πρότασης διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών από το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντς, ο οποίος, αν και ηγείται της αντιπολίτευσης, συμμετέχει στο ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για λόγους εθνικής ενότητας. Η εφημερίδα Haaretz εκτιμούσε, ωστόσο, ότι η αντιπολίτευση δεν θα θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία αν δεν έχει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη έφερε για πρώτη φορά από τις επιθέσεις της Χαμάς, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προηγείται του Γκαντς ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να κλείνει την ψαλίδα με την Εθνική Ενότητα της Αντιπολίτευσης υπό τον Γκαντς – από τις 19 έδρες τον Δεκέμβριο, στις τέσσερις σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT