Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς

Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για «εξαιρετικά σπάνια» γενετική μετάλλαξη που απαντάται σε «ένα τζιτζίκι στο εκατομμύριο» ή και σε ακόμα λιγότερα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον γοητευτικό κύκλο των γαλανομάτηδων της Αμερικής, μαζί με τον Πολ Νιούμαν και τον Φρανκ Σινάτρα, προστέθηκαν εσχάτως τουλάχιστον τρία σπάνια… τζιτζίκια. 

Μία φωτογραφία ενός γαλανομάτικου τζιτζικιού σε δενδροκομείο του Ιλινόις έχει προκαλέσει διαδικτυακό ενθουσιασμό στις ΗΠΑ. 

Τα τζιτζίκια με τα μπλε μάτια είναι σπάνια και οπτικά εντυπωσιακά σε σχέση με τα κοινά τζιτζίκια με τα κοκκινωπά μάτια που κατακλύζουν εποχιακά τις πολιτείες της Αμερικής. 

Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς-1
Φωτ.: AP Photo/Erin Hooley

Προσώρας παραμένει ασαφής ο ακριβής αριθμός τους, καθώς ελάχιστη έρευνα έχει γίνει για τη μελέτη του πληθυσμού τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Στέφανι Ανταμς, υπεύθυνη υγειονομικής περίθαλψης των φυτών στο Morton Arboretum έξω από το Σικάγο, «όταν ο κόσμος μαθαίνει πως πρόκειται για κάτι σπάνιο, το όλο πράγμα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον». 

Ενα από τα τρία σπάνια τζιτζίκια που απαθανατίστηκαν τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ κατέληξαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field του Σικάγο, κατόπιν δωρεάς από την οικογένεια ενός τετράχρονου που το βρήκε στην αυλή του σπιτιού του. 

Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς-2
Φωτ.: Greta Bailey

Η ίδια η Ανταμς στάθηκε επίσης τυχερή την περασμένη εβδομάδα όταν άλλο ένα «γαλανό» τζιτζίκι έκατσε πάνω της. «Φαίνεται ότι είμαι μαγνήτης τζιτζικιών. Τα τυχερά της δουλειάς…» λέει. 

Σύμφωνα με την ίδια, το μπλε είναι το πιο σπάνιο χρώμα ματιών για τα έντομα, τα οποία συνήθως διαθέτουν μάτια σκούρα, από καφετί και βαθύ κοκκινωπό έως μαύρα. 

Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς-3
Ενα κοινό τζιτζίκι με κοκκινωπά μάτια – Φωτ.: AP Photo/Erin Hooley

Ενα άλλο τζιτζίκι με μπλε μάτια φωτογραφήθηκε στο δασικό καταφύγιο Orland Grassland νοτιοδυτικά του Σικάγο, όπως μετέδωσε το NBC Chicago. 

Η εξαιρετική γοητεία που ασκεί το συγκεκριμένο τζιτζίκι στον κόσμο είναι πως, λόγω της σπανιότητάς του, η πιθανότητα κάποιος να βρει ένα τέτοιο θεωρείται κάτι ξεχωριστό, λέει η Ανταμς, πλην όμως «όχι απίθανο». 

«Είναι εξαιρετικά κουλ αν βρείτε ένα, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι αδύνατον», προσθέτει ο Νταν Γιανγκ, διευθυντής της ερευνητικής συλλογής εντόμων του Πανεπιστημίου του Wisconsin.

Οι… Πολ Νιούμαν των τζιτζικιών: Τα σπάνια γαλανομάτικα ζωύφια που έχουν ενθουσιάσει τους Αμερικανούς-4
Φωτ.: AP Photo/Erin Hooley

Ο ίδιος εξηγεί πως, παρότι παραμένει ασαφές το γιατί κάποια τζιτζίκια έχουν μπλε μάτια, η πιο κοινή εξήγηση έγκειται πιθανότατα στη γενετική ή στις ορμόνες. 

Τα τζιτζίκια με μπλε μάτια είναι το χαρακτηριστικό μιας «εξαιρετικά σπάνιας» γενετικής μετάλλαξης που απαντάται σε «ένα στο εκατομμύριο» ή ακόμα λιγότερα τζιτζίκια, εξηγεί η δρ Μέρι Κάρινγκτον, οικολόγος φυτών. 

Πηγή: Washington Post/Chicago Tribune/AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT